Objavljen video napada koalicije na IS; Stručnjak tvrdi: Samo razbacuju bombe, nemaju strategiju

Objavljen video napada koalicije na IS; Stručnjak tvrdi: Samo razbacuju bombe, nemaju strategiju

Screenshot: YouTube (Ellie News)

JORDAN je objavio video u kojem prikazuje svoje zračne napade protiv terorističke organizacije Islamska država u Siriji. U napadima sudjeluje 20 jordanskih F-16 zrakoplova uz podršku američkih snaga koje prate jordanske akcije lovačkim zrakoplovima F-22 Raptor, zračnim tankerima i špijunskim avionima, piše Tyler Rogoway na blogu Foxtrot Alpha.

Rogoway, novinar i fotograf koji se bavi temom obrane, objašnjava kako je analizom snimki utvrdio prisutnost velike količine "glupih" bombi, poput bombe Mk82, Mk83 i Mk84. Samo je nekoliko aviona imalo mali broj laserski navođenih bombi, koje uglavnom mogu raznijeti manje zgrade i vozila, nego veće komplekse.

Problem s tim, kako ih naziva, "glupim" bombama jest što nisu prikladne za gađanje točno određenih meta. Višemjesečni američki zračni napadi u Siriji pokrili su sva područja koja je moguće pogoditi bez laserski navođene municije, poput infrastrukture, instalacija, kampova i baza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi pogodili male i specifične mete poput manjih zapovjednih tabora, skrovišta ili parkiranih vozila, jordanski piloti morali bi spustiti visinu leta, što znatno povećava rizik da i sami nastradaju. IS-ovi džihadisti lako bi ih tako mogli napasti ručnim bombama kojima itekako raspolažu.

Ako su takve ciljeve gađali s više od 5 kilometara visine, napadi su vjerojatno bili neprecizni i sa zemljom bi sravnili gotovo nebitne mete s velikim kolateralnim štetama.

Rogoway smatra da su američki napadi ako su s druge strane ciljali s više od 5 kilometara visine, a znajući da će napad biti neprecizan, vođeni bez plana, smisla i učinka.

Njegovo viđenje je da su napadi "zapadne" koalicije stoga kao glavni cilj imali dizanje morala u borbi protiv sirijskih islamista.


Rogoway kaže da video prikazuje oružje koje se koristi u neadekvatnim količinama protiv moćnog neprijatelja.

"Do sada je bilo mnogo snažnih izjava, i mnogo je goriva spaljeno, no postoji li uopće izvediva strategija za pobjedu, a kamoli sredstva koja su potrebna da ju se dosegne", pita se Rogoway i zaključuje da takva strategija ne postoji "ni izbliza".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara