Objavljena snimka: Makedonski ilegalac uznemiravao sredozemnu medvjedicu na plaži u Puli

Foto: Regional Express

JUČER je uhićen i potom na pet godina protjeran iz Hrvatske 56-godišnji makedonski ilegalac koji je na plaži u Puli, kako je izvijestila policija, udarao sredozemnu medvjedicu.

Događaj se zbio jučer oko 15.30 sati u Gortanovoj uvali u Puli, na plaži na kojoj se nalazi edukativni pano o zabrani uznemiravanja strogo zaštićene svojte sredozemne medvjedice. Kako prenosi Regional Express, iz većeg broja kupača koji su promatrali medvjedicu u mirovanju, izdvojio se 56-godišnji makedonski državljanin. Muškarac se približio prostoru koji je ograđen trakama zabrane približavanja te je nekoliko puta udario rukom sredozemnu medvjedicu po leđima i otjerao je s plaže prema moru, objavila je policija.

Policijski službenici su odmah po dojavi stigli na mjesto događaja te su utvrdili da je državljanin Makedonije počinio prekršaj iz Zakona o zaštiti prirode, radi čega mu je odlukom nadležnog suda izrečena novčana kazna od 1.500 kuna, koju je odmah i platio. Također je utvrđeno da 56-godišnjak nezakonito boravi na području Republike Hrvatske te je radi počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima, uhićen i doveden u prostorije policijske postaje, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protjeran je iz Republike Hrvatske na rok od pet godina.

No, na priloženom videu se vidi kako je Makedonac pokušavao podragati medvjedicu, te da je nije udario.

Ne uznemiravajte sredozemnu medvjedicu!


Ljubimica stanovnika Pule, sredozemna medvjedica, strogo je zaštićena vrsta. Policija upozorava građane i turiste da se, radi zaštite životinje, ali i radi svoje osobne sigurnosti, ne približavaju sredozemnoj medvjedici, da je ne diraju i ne gađaju kamenjem te da ne puštaju blizu nje svoje kućne ljubimce. Za fizičke osobe su za uznemiravanje sredozemne medvjedice previđene novčane kazne od 7.000 do 30.000 kuna.

Sud mu drastično smanjio kaznu

PU istarsku smo pitali kako je moguće da je makedonski državljanin dobio kaznu od svega 1.500 kuna ako je predviđena kazna, kao što su i sami naveli u priopćenju, najmanje 7.000 kuna?

"Presudu, odnosno odluku o visini novčane kazne koja je izrečena makedonskom državljaninu, donio Prekršajni sud u Puli", kažu u policiji. Možda je razlog i taj što je sud utvrdio da Makedonac nije, kako je to policija priopćila, udario medvjedicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara