Obnavlja se stari grad Lukavec

Obnavlja se stari grad Lukavec

Foto: Danijel Baričević/HR Foto

STARI grad Lukavec, utvrda iz sredine 18. stoljeća uskoro će zasjati u novom ruhu. Osim preuređenja, pokušat će ga se oživjeti i dodatnim sadržajima.

"Nekoliko je načina. Jedan je prezentacija samog Lukavca kao grada, njegove povijesti i povijesti Turopolja. Isto tako, ideja je predstaviti sve što se događalo u vezi s Lukavcem. To su ti progoni vještica, pa onda priča o turopoljskom topu i slično", rekao je arhitekt Željko Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedan dio prostora uredit će se za ugostiteljski sadržaj koji se koristio kao ljetna pozornica. Na katu će se urediti glavna dvorana, a soba župana Plemenite općine turopoljske i soba kaštelana će postati muzejski postav. Gotovo sve prostorije trebaju unutrašnje uređenje i namještaj, a bit će i većih, građevinskih radova.

Rok za uređenje je godina dana, ali naravno sve ovisi i o financijama. "Grad je i u proračunu za 2013. osigurao sredstva kako bismo stari grad Lukavec kontinuirano privodili svrsi. Dobra je okolnost što iz sredstava spomeničke rente u pravilu financiramo zahvate na kulturnim dobrima pa će to i u ovom slučaju biti tako", objašnjava pročelnik Upravnog odjel za društvene djelatnosti, školstvo i predškolski odgoj Velike Gorice Zvonko Kunić i ističe kako je cilj ovog preuređenja zapravo otvaranje Lukavca na dnevnoj bazi.

Inače, prvotni drveni dvorac Lukavec bio je izgrađen za obranu turopoljskog plemstva u vrijeme osmanlijske invazije na Hrvatsku. Prvi puta se spominje 1256. godine kao caput Lukavez, no točna godina kao ni mjesto izgradnje nisu poznati. Godine 1481. utvrda dolazi u ruke medvedgradskog gospodara Ivana Tuza. Današnji dvorac građen je 1755. godine u baroknom stilu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara