Obrat ministra Grčića: Kada sam govorio o tužbama investitora nisam mislio o golfu na Srđu

Obrat ministra Grčića: Kada sam govorio o tužbama investitora nisam mislio o golfu na Srđu

Foto:  Tom Dubravec (Cropix)

"ALTERNATIVA projektu jest da će investitori tužiti Grad Dubrovnik ili Republiku Hrvatsku i zasigurno će po međunarodnom planu dobiti masnu odštetu! Takvih međunarodnih sporova u ovom trenutku imamo nekoliko stotina, a vrijedni su nekoliko milijardi eura", rekao je jučer na prezentaciji programa ProInvest u Splitu potpredsjednik Vlade Branko Grčić odgovarajući na pitanje Ivana Rudenjaka iz Dubrovnika o uspjehu referenduma u Dubrovniku. 
 
Izjava potpredsjednika Vlade Grčića u većini medija je prenesena kao teza da ukoliko propadne projekt golf terena iznad Dubrovnika, investitor može tužiti zbog propale investicije. Upravo zbog toga, ali i drugih najava iz vrha Vlade, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić danas je postavio službeno pitanje Vladi Zorana Milanovića ima li štete ukoliko projekt na kraju propadne. 
 
Koji je to ugovor?
 
Od potpredsjednika Vlade Grčića Index je zatražio pismeno očitovanje o tome na koji način i po kojoj pravnoj osnovi bi investitor imao pravo na naknadu štete te ugovor na uvid na temelju kojeg investitor ima pravo na naknadu štete. No, iz Grčićeva ministarstva danas tvrde da ministar nije govorio o golfu na Srđu!?
 
Odgovor ministarstva na upit Indexa prenosimo u cijelosti. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Sudjelujući na panel diskusiji o poticanju investicija, održanoj u Splitu u sklopu ProInvesta, prezentacije ključnih mjera Vlade RH za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić govorio je o stvaranju stabilnog pravnog okvira i osiguranju uvjeta za potpunu sigurnost investitora kako bi se izbjegli sporovi koji bi nanijeli financijsku štetu Republici Hrvatskoj.  Nemamo što dodati toj izjavi koju je jučer - ne govoreći o konkretnom projektu - iznio tokom višesatnog razgovora s poduzetnicima i obrtnicima s područja četiriju dalmatinskih županija", stoji u odgovoru.  
 
Na koga je onda mislio s ovim detaljima?
 
Na kraju, ostaje nam se zapitati na koji je "neimenovani projekt" mislio ministar Grčić kada je jučer rekao i ovo: 
 
"Ako je usvojen Prostorni plan, ako su u demokratskoj proceduri usvojeni i niži urbanistički planovi i ako je investitor mukotrpno kupovao parcelu po parcelu i tako potrošio 40 milijuna eura, čime je usput i obogatio neke ljude, pa tko to ima pravo zaustaviti?!", rekao je jučer Grčić govoreći o referendumu o golfu na Srđu.  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara