Očajna majka: Dijete mi je žrtva psihičkog zlostavljanja, a ne daju mi da ga upišem u drugu školu! Ravnatelj: Ako ga baš ne moramo uzeti, nećemo!

Foto: www.os-grofa-jdraskovica-zg.skole.hr

NERAZUMIJEVANJE školskog sustava za djecu kojima je pomoć potrebna, pokazala se u slučaju B.U. (podaci poznati redakciji, a nisu objavljeni radi zaštite maloljetnika) koja je djecu htjela ispisati iz škole i prebaciti ih u drugu školu kako ne bi i dalje bila predmetom mobbinga određenog broja profesora. Iako za upisivanje u drugu školu nije bilo pravnih prepreka, to joj je na kraju onemogućeno.

Problemi su nastali kad je dijete B.U. palo šesti razred, a nakon ponavljanja razreda se izrazito popravilo, no na njega se, kako majka tvrdi, nastavio vršiti pritisak i optuživati ga za ono što nije učinio. Ogorčena zbog nemogućnosti da zaštiti djecu, majka B.U. odlučila je upisati sina i kćer u drugu školu, a iako joj je prvotno rečeno da s tim neće biti problema i da će upisati djecu, ravnatelj druge škole se na kraju ipak predomislio i rekao majci da ništa od toga.

"Moj sin je u 6. razredu upao u loše društvo zbog čega je na kraju i pao razred. Ja sam dala sve od sebe da ga izvedem na pravi put i to mi je uspjelo. U tih godinu dana smo prošli sve tretmane s defektolozima i psiholozima. Vodila sam ga kod psihologinje Gordane Buljan Flander u Polikliniku za zaštitu djece i prošao je sve tretmane", rekla je B.U.

Kaže kako je na kraju njen sin ponovio šesti razred i prošao s odličnim, a sedmi je završio s vrlo dobrim. Upisali su ga na hrvanje i ušao je i u hrvatsku juniorsku reprezentaciju.

Pokazao djeci školu pa ih poslao u staru

"Sin mi je znatno napredovao, a da to se nismo poduzeli vjerojatno bi postao delikvent. Međutim ni sve to nije bilo dovoljno da u svojoj školi prestane biti etiketiran kao loš učenik i redovito su ga neki profesori nastavili pozivati na red. Kako bih ga poštedjela svega odlučila sam i njega i kćer zajedno ispisati iz škole i upisati ih u novu", ispričala je za Index B.U.

Nakon toga je otišla u Oš grof Janko Drašković i ravnatelju škole Žarku Kozini ispričala cijeli slučaj te objasnila zašto ih želi prebaciti u njihovu školu.

On joj je kaže, rekao da neće biti problema i neka djeca drugi dan dođu u školu, a ona da donese njihov rodni list kako bi ih mogao upisati.

"Djecu je proveo kroz školu i sve im pokazao, a ja sam obavijestila njihovu staru školu o ispisivanju. No, šok je uslijedio drugi dan. Nazvao me ravnatelj i rekao da je od prijateljice iz škole koju su djeca pohađala čuo razne priče o mom djetetu i da prvo mora uputiti prijedlog o upisivanju djece na Učiteljskom vijeću jer bi ga u suprotnom inspekcija mogla kazniti", rekla je B.U.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Idući poziv od ravnatelja bila je obavijest da se Učiteljsko vijeće ne slaže s prijedlogom i da ipak ne mogu upisati njezinu djecu.

"Zamislite koji mi je to bio šok i poniženje. Morala sam zvati staru školu i reći im da će djeca nastaviti pohađati tu školu. Ravnateljica mi je rekla da je Žarko Kozina došao do nje i rekao joj da je B.U. sve krivo shvatila. No, samo bi budala mogla poslati djecu u drugu školu na svoju ruku", kaže ogorčena majka.

Ističe kako je kontaktirala Ministarstvo znanosti i obrazovanja da ih pita da li može prebaciti djecu u drugu školu i oni su joj rekli da s tim ne bi trebalo biti problema. Kasnije ih je obavijestila o cijelom slučaju, no oni su joj samo rekli kako je očito da se našla u sukobu između dvije škole.

Kako bi doznali koji su kriteriji za prebacivanje u drugu školu poslali smo upit MZOS-u, a u odgovoru kojeg smo dobili stoji da se učenici mogu (sukladno članku 18. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi) upisati u prvi razred osnovne škole, a i tijekom školovanja, u školu kojoj ne pripadaju prema upisnom području, ukoliko to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela utvrđenih planom upisa u osnovnoj školi u koju se upisuje.

Da to ovdje nije slučaj rekao nam je ravnatelj škole Grof Janko Drašković Žarko Kozina, koji je rekao da se upisivanjem ovo dvoje djece ne bi povećao broj razrednih odjela, ali da su njihovi razredi ipak puno veći nego u školi koju ova djeca pohađaju.

"Ako ga baš ne moramo uzeti, nećemo"

"Učiteljsko Vijeće odlučilo je da ne upišemo ovu djecu, ako već ne moramo. Naši razredi broje i po 30 učenika, dok u školi koju ova djeca pohađaju ima po 17 učenika u razredu", rekao je Žarko Kozina.

Isto tako je dodao da je majka B.U. sve krivo shvatila.

"Ja sam joj rekao da u principu možemo upisati njenu djecu i da imamo mjesta, no da o tome mora raspraviti Učiteljsko vijeće. Profesori su tad odlučili da ipak ne upišemo djecu jer ionako imamo dosta djece. Ah čujte, ako ih baš ne moramo uzeti, nećemo", rekao je Kozina.

Kaže da shvaća kako se svaki roditelj bori za svoju djecu, no da su ta djeca sad osmi razred pa neka nastave školovanje u svojoj dosadašnjoj školi.

"Mi nikad našu djecu nismo prebacivali u drugu školu bez obzira kakve su probleme stvarala", rekao je na kraju Kozina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara