Očekuju nas paklene vrućine: 2014. bi mogla biti među pet najtoplijih godina

Foto: Guliver Image/Getty Images

IAKO nas već za vikend i početkom idućeg tjedna očekuje temperaturno osvježenje, u idućim mjesecima očekuje nas iznadprosječno visoka temperatura zraka.

Kao i prva tri mjeseca, i travanj je diljem Hrvatske bio iznadprosječno topao. Ovogodišnje razdoblje siječanj-travanj u većini Hrvatske drugo je najtoplije u posljednjih pedesetak godina, od kada uglavnom postoje službena mjerenja DHMZ-a. Odmah iza prvog dijela 2007. godine, navodi Zoran Vakula u meteorološkoj analizi za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, na zagrebačkom Griču, gdje postoje odgovarajući podaci od 1862., dosadašnji dio 2014. bio je drugi najtopliji u povijesti.

Dugoročne prognoze za razdoblje od svibnja od kolovoza također pokazuju iznimno toplo vrijeme. Stoga ne bi smjelo iznenaditi dogodili li nam se, barem u nekim dijelovima Hrvatske, i ekstremno topli ljetni mjeseci, pa i cijelo ljeto. No, naravno, to ne znači da će svi dani i tjedni biti iznadprosječno topli.

Glavni prognostičar HRT-a navodi da nas i u rujnu i listopadu vjerojatno očekuje nastavak relativno toplog razdoblja. Ostvare li se prognoze, i 2014. će vrlo vjerojatno biti među 5 najtoplijih ikada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara