Očekuju se deseci tisuća prosvjednika: Počinje Svjetska izložba u Milanu na kojoj nema Hrvatske

Očekuju se deseci tisuća prosvjednika: Počinje Svjetska izložba u Milanu na kojoj nema Hrvatske

Screenshot:

SVJETSKA zložba u Milanu otvara danas svoja vrata na šest mjeseci rasprava i proslava vezanih za poljoprivredu i prehranu, na svečanosti nad kojom se nadvila sjena najavljenih prosvjeda.

Proslava je službeno počela u četvrtak navečer velikim koncertom na otvorenom na trgu s Duomom, veličanstvenom gotičkom katedralom simbolom Milana, uz sudjelovanje tenora Andree Bocellija, kineskog pijanista Langa Langa i orkestra i zbora milanske Scale.

U 10 sati u petak otvaraju se blagajne za prve znatiželjnike.

Približno 140 zemalja sudjeluje u događaju koji će se protegnuti do kraja listopada na milijun četvornih metara sa službenom temom "Hraniti planet, energija za život".

Do zadnjeg trenutka odvijali su se radovi na mjestu izložbe i okolici zbog kašnjenja na gradilištu uzrokovanih korupcijskim skandalima.

Mjesecima su se radnici ondje smjenjivali 20 sati, čak i 24 sata dnevno, posebice oko talijanskog paviljona koji je jako kasnio.

U 12 službeno otvorenje

Oko 20 milijuna posjetitelja očekuje se tijekom šest mjeseci na tom događaju od kojeg Italija jako puno očekuje u smislu imidža i gospodarske obnove, ali čija je priprema izazvala brojne polemike u zemlji.

Neki su se posebno uzrujali zbog toga što su među sponzorima i partnerima velike poljoprivredno-prehrambene multinacionalne kompanije, smatrajući da je to u suprotnosti s humanističkom porukom izložbe.

Ceremonija koju će predvoditi talijanski premijer Matteo Renzi, u prisustvu međunarodnih visokih dužnosnika, održat će se u 12 sati u prostranom kazalištu na otvorenom gdje će tijekom šest mjeseci nastupati kanadski cirkus Cirque du Soleil. Predviđena je i parada Frecce Tricolore, akrobatske postrojbe talijanskog vojnog zrakoplovstva.

Izložba obuhvaća 80 paviljona, od kojih 54 pojedinih zemalja, devet posvećenih proizvodima poput kave i riže, a ostali su dodijeljeni tvrtkama i organizacijama civilnog društva.

Pojedinačna ulaznica stoji između 27 i 39 eura, a oko deset milijuna ih je već prodano. Italija očekuje prihod od 10 milijardi eura, od kojih pet milijuna u turizmu, prvenstveno u Milanu i Lombardiji.

Neredi prije početka

Prosvjednici s kapuljačama na glavi sprejevima su u četvrtak ispisivali poruke i bacali dimne bombe u Milanu u znak prosvjeda protiv početka EXPO-a.

Policija je zatvorila središte grada blokirajući promet dok su prolazili prosvjednici - studenti i mladi ljudi. Procjene broja sudionika prosvjeda variraju od nekoliko stotina do 2.000 ljudi.

Prosvjed je održan uoči puno većih demonstracija planiranih za otvaranje EXPO-a danas, kada se u središtu grada očekuju deseci tisuća prosvjednika.

EXPO 2015., na temu održive hrane, okupio je aktiviste za zaštitu okoliša, antikapitaliste i prosvjednike protiv globalizacije koji koji kažu da njegova zeleno obojana poruka skriva veliku poslovnu agendu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara