Od danas vas snimaju na cestama! Pogledajte kako izgledaju ormarići u kojima su kamere

Od danas vas snimaju na cestama! Pogledajte kako izgledaju ormarići u kojima su kamere

Foto: M.P.Š.

POLICIJA je postavila kamere za snimanje brzine na 15 lokacija na području Zagrebačke, Osječko-baranjske i Primorsko-goranske policijske uprave. Ističu kako je glavni razlog tome smanjenje brzine budući da je gotovo svaka druga poginula osoba u Hrvatskoj stradala upravo u prometnim nesrećama uzrokovanim prekomjernom brzinom.

Lani je u prometnim nesrećama poginulo čak 308 osoba, a 141 je poginula upravo u navedenim prometnim nesrećama, dok je svaka treća teško ozlijeđena.

Na svakoj se lokaciji nalazi ormarić za smještaj uređaja, ali neće u svakome biti smješten uređaj budući da ih je pet kupljeno po upravi. Međutim, vozači neće znati kad i u kojem trenu se točno uređaj nalazi pa trebaju cijelo vrijeme biti oprezni.

"Svrha postavljanja ovih uređaja nije isključivo represivno djelovanje policije, već i preventivno s ciljem da se vozači discipliniraju i poštuju dopuštena ograničenja brzine kretanja vozila, upravo na onim lokacijama koje su se temeljem statističkih i analitičkih podataka pokazale kao ugrožene", rekao je prilikom predstavljanja uređaja Josip Mataija, v.d. voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Investicija od 4,6 milijuna kuna

Uređaji će biti u funkciji od 0-24 sata i snimaju sve trake i u dolaznom i odlaznom smjeru, a uređaj se prazni svakodnevno, odnosno skidaju se snimke. Vlasnik vozila koje bude zabilježeno da je prekoračilo brzinu dobit će, kaže obavijest da se izjasni tko je upravljao njime i tada stiže prekršajna kazna na kućnu adresu. Uređaji također imaju toleranciju pa se tolerira prekoračenje od 10 km/100.

Mataija je dodao i kako ovo nisu prvi takvi uređaji u Hrvatskoj budući su prije par godina već postavljeni na području Splitsko-dalmatinske županije.

"Njihovo postavljanje rezultiralo je drastičnim smanjenjem broja prometnih nesreća. Cijela investicija iznosi 4,6 milijuna kuna s PDV-om, a cijena pojedinog uređaja je oko 250.000 kuna. Sve je financirano iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa", rekao je Mataija.

No osim ovih fiksnih uređaja, iz istog programa je za 170.000 kuna financirana i nabavka 10 mobilnih sustava za automatsko očitavanje registarskih pločica (ANPR). Sustavima je trenutno zaduženo devet policijskih uprava i Mobilna jedinica prometne policije, a koristit će ga i ostale policijske uprave.

Kamere će loviti kradljivce vozila i počinitelje drugih kaznenih djelaNeven Pausić iz Mobilne jedinice prometne policije predstavio je uređaje za koje je naveo da su prenosivi iz vozila na vozilo i sastavljeni od dvije ANPR kamere, procesora i prijenosnog računala koje čine cjelinu.

"Kamere očitavaju i do 10 vozila u sekundi, neovisno da li se policijsko vozilo kreće ili je zaustavljeno. Sustav očitava registracije parkiranih vozila kao i onih u pokretu s točnošću od 90 posto neovisno da li je dan ili noć te magla ili kiša. Očitane registarske oznake trenutno se provjeravaju u bazi MUP-a jer je uređaj bežično spojen s MUP-ovim servisom. Ako se radi o sumnjivom vozilu koje je ili ukradeno ili neregistrirano, istovremeno se alarmira djelatnik koji je snimio vozilo. Isto tako ukoliko se dogodilo neko razbojništvo mi ručno u sustav unosimo podatke tog vozila i sustav ga traži", rekao je Pausić.Naveo je kako sustav prepoznaje registracije svih država EU plus BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, te uz to prepoznaje i registracije motocikala i mopeda.

Osim za potrebe prometne policije sustav će služiti i za druge policijske operativne poslove ao što su pronalazak ukradenog vozila te prepoznavanje vozila koja su bila korištena kod izvršenje kaznenih djela. Ukoliko se, dodaje Pausić, sustav pokaže dobar, njime će se opremiti sve policijske uprave.

Inače za one koji pokušaju ošteti fiksni uređaj za snimanje brzina predviđena je kazna zatvora i do pet godina.

POPIS LOKACIJA NA KOJIMA ĆE SE IZMJENJIVATI KAMERE

PU ZAGREBAČKA1. Slavonska avenija u visini raskrižja ulice M. Sachsa (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na stupu javne rasvjete (stup se nalazi između sjevernog i južnog kolnika) na visini 2,7 m.
2. Ulica Dubrava (kretanje vozila u smjeru zapada) - nosač na stupu javne rasvjete kod raskrižja sa ulicom II Poljanice, na visini 2,7 m.
3. Avenija Marina Držića (kretanje vozila u smjeru jug) - nosač na stupu javne rasvjete (stup se nalazi s lijeve strane kolnika) ispred petlje sa Slavonskom avenijom, na visini 2,7 m.
4. Aleja grada Bologne (kretanje vozila u smjeru zapada Gajnice-Zaprešić) - nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,7 m.
5. Aleja grada Bologne  (kretanje vozila u smjeru istoka Zaprešić-Gajnice) - nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,7 m.
6. Zagrebačka obilaznica A3 (kretanje vozila u smjeru zapada) - nosač na stupu portala sa promjenjivom prometnom signalizacijom na 34. kilometru, na visini 2,7 m.
7. Slavonska avenija  (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete na ulazu u podvožnjak ispod Savke ceste, na visini 2,7 m.
8. Žerjavinec, Omladinska ulica ispred kućnog broja 8 (kretanje vozila u smjeru istok) – stup sa betonskim temeljem uz južnu stranu kolnika visine 2,6 m.
9. Čeglje D1, neposredno ispred kućnog broja 12 (kretanje vozila u smjeru sjevera) - stup sa betonskim temeljem visine 2,6 m.
10. Pavučnjak D1 ispred kućnog broja 59 (kretanje vozila u smjeru juga) - nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,7 m.

PU PRIMORSKO GORANSKA1. Kostrena-Doričići D8, dionica 004, 8 km+020, 50 m poslije raskrižja s naseljem Doričići (kretanje vozila u smjeru juga) - nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,9 m.
2. Tunel Pećine D404 prije isključenja za Tower centar (kretanje vozila u smjeru istoka) - nosač na izvlačenje na zidu tunela, na visini 2,8 m.
3. Riječka obilaznica A7, kod čvorišta Draga (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu portala, na visini 2,9 m.
4. Riječka obilaznica A7, 650 m prije čvora Diračje (kretanje vozila u smjeru zapada) - nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,9 m.
5. Riječka obilaznica A7, 50 m prije ulaza u tunel Škurinje II (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,9 m.
6. Zvonimirova ulica D8, kod OMV-a (kretanje vozila u smjeru istoka) - nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,7 m.
7. Liburnijska ulica D8 dionica 003, (kretanje vozila u smjeru Rijeke) – nosač na prvom stupu željezničkog nadvožnjaka, nosač na visini 2,7 m.
8. Zvonimirova ulica D8, kod kućnog broja 14, nasuprot OMV-a (kretanje vozila u smjeru zapada) - nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,9 m.
9. Ljubljanska cesta kod kućnog broja 4 (kretanje vozila u smjeru istoka) - nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,7m.
10. Nova cesta, kod Gradske toplane Rijeka (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 2,9 m.

PU OSJEČKO BARANJSKA1. Feričanci D2, ulica Petrovac nasuprot kućnog broja 86 (kretanje vozila u smjeru istoka) – stup sa betonskim temeljem uz južnu stranu kolnika, visine 2,6 m.
2. Podravska moslavina D34, Strossmayerova kod kućnog broja 107 (kretanje vozila u smjeru istoka) – stup sa betonskim temeljem uz južnu stranu kolnika, visine 2,6 m.
3. Zapadna obilaznica D7, 4 dionica, kod raskrižja sa Ulicom grada Vukovara-Čepin, (kretanje vozila smjer Osijek-Đakovo) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.
4. Zapadna obilaznica D7, 4 dionica, kod raskrižja sa Ulicom grada Vukovara-Čepin (kretanje vozila smjer Đakovo-Osijek) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.
5. Čret Bizovački D2, Ulica Matije Gupca nasuprot kućnog broja 110 (kretanje vozila u smjeru istoka) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.
6. Čret Bizovački D2, Ulica Matije Gupca kod kućnog broja 38 (kretanje vozila u smjeru zapada) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,7 m.
7. Osijek, J. J. Strossmayera ŽC4068, kod kućnog broja 239 (kretanje vozila u smjeru istoka) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 3,3 m.
8. Osijek, J. J. Strossmayera ŽC4068, kod kućnog broja 320 (kretanje vozila u smjeru zapada) – nosač na stupu javne rasvjete, na visini 3,1 m.
9. Čeminac D7, ulica Stjepana radića kod kućnog broja 6 (kretanje vozila u smjeru juga) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,6 m.
10. Čeminac D7, ulica Stjepana radića nasuprot kućnog broja 76 (kretanje vozila u smjeru sjevera) – stup sa betonskim temeljem, visine 2,6 m.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara