Od gladi bi u Somaliji moglo umrijeti 38 tisuća djece

Od gladi bi u Somaliji moglo umrijeti 38 tisuća djece

Screenshot: YouTube (Haley Pollo)

OD GLADI bi u Somaliji moglo umrijeti više od 38.000 djece, iako se popravlja stanje s hranom u trećini te zemlje u kojoj dulje od 20 godina vlada kaos, rekli su stručnjaci UN-a.

Stalni trogodišnji sukob nakon velike suše na Rogu Afrike i građanski rat izazvali su veliku glad u Somaliji od koje je umrlo više od 250.000 ljudi .

Više od 731.000 ljudi, od kojih 203.000 djece i dalje je teško pothranjeno i suočeno s jakom prehrambenom nesigurnošću, navodi se u izvješću UN-ove Jedinice za analizu sigurnosti hrane (FSNAU) i Mreže za rano upozorenje na pojavu gladi (FEWS NET) koje financira američka agencija za razvoj (USAID).

Ti podaci ipak predstavljaju pad od 30 posto u posljednjih 6 mjeseci, zahvaljujući relativno obilnim kišama krajem 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oko 202.600 djece mlađe od 5 godina pati od izražene neishranjenosti, od kojih 38.000 su teško podhranjeni i izloženi visokoj opasnosti od smrti, objašnjavaju stručnjaci.

Hrana nedostaje tri četvrtine raseljenih Somalaca koji su pobjegli od nasilja i sukoba islamista šebaba i somalskih vladinih snaga, koje podržava Amisom, snaga Afričke unije.

Stopa neishranjenosti je i dalje visoka, rekao je dužnosnik humanitarne pomoći UN-a u Somaliji Philippe Lazzarini, a perspektive za 2015. su zabrinjavajuće.

Islamisti šebaba koji su se povukli i napustili veći broj uporišta u središtu i na jugu zemlje i dalje kontroliraju brojne ruralne zone i vode gerilske akcije protiv vladinih snaga i Amisoma.

Sadašnja somalska vlada nastoji proširiti svoju vlast izvan Mogadišua i njegove periferije, bez obzira na vojne poraze šebeba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara