Od kada nam je država "u smeću" ni MMF više nije babaroga!

Od kada nam je država "u smeću" ni MMF više nije babaroga!

Foto: Srećko Niketić (Cropix)

NE PIŠE nam se dobro. Kreditna agencija Standard &Poors je odlučila - Hrvatska zaslužuje ocjenu - smeće. Za oporbeni HDZ to je ocjena rada Vlade. Ne treba nam MMF, treba nam nova Vlada, kažu. No, podrška Banskim dvorima stiže s Pantovčaka.
 
Milanović o socijalnoj politici!?
 
"Kada bismo slušali rejting agencije koje su englesko-američke, dakle nisu iz eurozone, onda bismo otpustili jedno 30 000 ljudi, smanjili mirovine i smanjili plaće. Ne božićnice i regrese, nego plaće. I za to bi nam rekli bravo, a onda kada to ne bi rezultiralo rastom, a vjerojatno ne bi, onda bi nam srušili rejting deset puta", rekao je premijer Zoran Milanović.
 
Premijer kao da je znao što će uslijediti nekoliko sati poslije - S&P svrstao je naš kreditni rejting u kategoriju smeća. Razlog - nema reformi ni stabilizacije finacija, nema ni rasta,a na kraju ispašta privatni sektor. Javnosti se sinoć izvanredno obratio ministar finacija Slavko Linić.
 
Linić o smanjenju investicija
 
"Znači rast kamata. Sve naše kamate nisu fiksne, one su varijabilne, prema tome, postojećim kreditima kamata raste, mora preispitati proračun, štititi da deficit ne bude veći, a to znači smanjiti neke rashode. Vjerojatno ćemo odustati od nekih investicija, povećati neke uštede kod postojećih korisnika proračuna", istaknuo je Linić.
 
Oporba je jutro jedva dočekala.
 
"Ovo je dokaz da je ova Vlada doista radila ad hoc, radila i improvizirala prilikom pokušaja da formulira neka rješenja. Kreditni rejting, odnosno status smeće je ocjena njihovog rada", poručuje šef HZD-a Tomislav Karamarko i dodaje:

Neka dođe nova Vlada a ne MMF
 
"Pa nam treba nova i sposobna Vlada, a ne MMF", rekao je Karamarko. I dok na potporu opozicije vladajući ne mogu računati, stiže podrška i savjet s Pantovčaka.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislim da je to veliko i važno upozorenje", tvrdi Josipović i odmah dodaje. 
 
"Nedostaju strukturne reforme i očito se u tom smjeru politika mora više okrenuti. Dakle, strukturne reforme koje će naše gospodarstvo okrenuti većoj proizvodnji, izvozu i zapošljavanju. Ja znam, to je uvijek lako reći, nije uvijek lako napraviti. Ostaje samo evo da pružimo podršku svim ovim naporima koji se rade u tom pravcu", rekao je predsjednik Ivo Josipović i dodao: "Poziv MMF-u stvar je poslovne procjene".

Pantovčak o babaroga MMF-u
 
"MMF nije neka baba roga koja kruži okolo pa sad čekamo hoće li nas zgrabiti ili ne. Riječ je o racionalnoj odluci", kaže Josipović.
 
A nju će donijeti Vlada u kojoj sjedi i kolicijski HNS. Partner se o svemu odlučio očitovati - priopćenjem.
 
Vlada mora u najkraćem roku mora ponuditi jednostavan i učinkovit model podrške posrnulom gospodarstvu. Gubitak svakog i dodatnog radnog mjesta u privredi, a posebno ako je to posljedica svjesnog ili nesvjesnog negativnog djelovanja ili nedjelovanja države više se ne može tolerirati.
Daljnja podrška monopolima javnog sektora, kao i svako spominjanje bilo kakvih dodatnih poreznih opterećenja, samo doprinose produbljenju krize", naglasili su u priopćenju.
 
Obračun sa sivom ekonomijom
 
Za prvog čovjeka financija stvar je jasna.
 
"Budimo iskreni, da smo imali više razumijevanja kod svih u socijalnom dijalogu, vjerojatno ova ocjena ne bi bila ovako rigidna. Možda bi pao rejting, ali ne bi bila rigidna ocjena", kazao je Linić.
 
Ipak, smanjenja plaća i mirovina neće biti, no Vlada najavljuje žestoki obračun sa sivom ekonomijom i kreće u bitku za kreditni rejting.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara