Odbačen zahtjev za predstečajnu nagodbu Arene

Foto: Regional Express

NAGODBENO vijeće Financijske agencije odbacilo je prijedlog pulske Arene Modna kuća za otvaranje postupka predstečajne nagodbe nad tom tvrtkom, a Fina će po službenoj dužnosti podnijeti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka te tvrtke, ako postoje razlozi za otvaranje stečaja. Radnici Arene štrajkaju već više od mjesec dana jer nisu primili plaće još od lipnja prošle godine.

Arena je 18. prosinca prošle godine podnijela prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, navodeći kako ta tvrtka sa 70 zaposlenih ima dugovanja u iznosu nešto većem od 18 milijuna kuna. U međuvremenu je direktorica Snježana De Gravisi podnijela ostavku pa je ova nekad jaka tekstilna tvornica, u kojem je nekad radilo 800 ljudi, a danas jedva 70-ak, ostala i bez zadnjeg člana uprave.

U obrazloženju rješenja se uz ostalo navodi i kako je krajem veljače Nagodbeno vijeće zaprimilo i podnesak sindikata Arene, kojim je taj sindikat obavijestio da će radnici zbog neisplate plaća za lipanj, srpanj, rujan,   listopad i studeni prošle godine, kao i zbog izrazito lošeg stanja u kojem se   tvrtka nalazi, u štrajk.

Sindikat Arene naveo je i kako smatra da, zbog tih i drugih razloga, Arena Modna kuća ne bi trebala ući u postupak predstečajne nagodbe, već u stečaj kroz koji bi radnici s većom vjerojatnošću mogli naplatiti svoja potraživanja, prenosi se u obrazloženju rješenja Nagodbenog vijeća.

"Rješenje o odbacivanju zahtjeva za predstečajnu nagodbu bilo je očekivano, rukovodeći kadar napustio je tvrtku i nema sredstava za nastavaka proizvodnje. Sada jedino što nam preostaje je stečaj za koji smo podnijeli zahtjev 18. prosinca nakon što smo mjesecima čekali od Uprave da poduzme konkretne korake za spašavanje firme, a što se nije dogodilo.

Umjesto toga, kada smo ih obavijestili o našim namjerama, oni su brže bolje predali zahtjev za predstečajnu nagodbu, a koja više nije imala smisla jer je došla prekasno. Nepotrebno smo time izgubili tri mjeseca", kazala je za Glas Istre sindikalna povjerenica Arene Ljiljana Bonas.

Prema mišljenju Save Šmitrana, regionalnog koordinatora Sindikata tekstila, kože i gume u čijem sastavu djeluje Sindikat Arena, predstečajna nagodba bio je manevar Uprave da dan prije nego što su radnici podnijeli zahtjev za otvaranje stečajnog postupka, oni upute svoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara