Odbjegli bjegunac ponovno iza rešetaka: Makijenko vraćen u zadarski zatvor

Foto: Hina

ZATVORENIK Ivan Makijenko koji se, nakon nekoliko dana bijega iz zatvora, jučer predvečer predao šibenskim policajcima, suočen je s više kaznenih prijava jer je tijekom bijega ukradenim automobilom probio policijsku blokadu i udario u vozilo u kojem je bio policajac.

Glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor izjavila je Hini da je zatvorenik između 11 i 12 sati predan pravosudnim policajcima, koji su ga odveli u Zadar radi predaje u zatvor.

Šibenska policija kazneno će ga prijaviti zbog prisile prema službenoj osobi jer je probio blokadu na šibenskom mostu i udario u policijsko vozilo u kojem je bio policajac, te zbog oštećena policijskog i civilnog vozila.

Glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan kazao je pak da će sa zatvorenikom u zatvoru biti obavljen razgovor na okolnosti kaznenih djela počinjenih na njihovom području, odnosno zbog krađe skutera i dva automobila, uključujući i Reanult Kangoo u kojem je zatvorenik zatečen.

Šalju ga u zatvorsku bolnicu u Zagrebu

U Ministarstvu pravosuđa potvrđeno je da je zatvorenik prebačen u zatvor u Zadru, ali će biti prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu zbog ranijih ozljeda i mogućih ozljeda zadobivenih skokom s bolničkog prozora.

Iako se mislilo da je 22-godišnjak, koji je u četvrtak pobjegao iz zadarske Opće bolnice, sa sobom imao pištolj na kraju se ispostavilo da je riječ bila o vjernoj kopiji pištolja, odnosno elektro šokeru.

Makijenko služi dvoipolgodišnju zatvorsku kaznu zbog razbojništva, odnosno pljačke trgovine u kojoj je sa suradnikom ukrao 2.500 kuna i devet kutija cigareta.

Vrijeme na slobodi proveo je stavljajući i objave na Facebook profil, putem kojeg se javio i novinarki Zadarskog lista, tvrdeći joj da je iz zatvora pobjegao zato što su ga zlostavljali.

Život iza rešetaka nakon vraćanja u zatvor još je teži

Uhvaćen je nakon što je policija u Zadru obaviještena da se bjegunac treba naći s jednom djevojkom u vodičkom zaleđu. Šibenski policajci potom su mu na ulazu u Vodice pripremili zasjedu u koju je upao ukradenim automobilom.

Glasnogovornica šibenske policije zaključila je da je policijsko postupanje proteklo u redu zahvaljujući spretnosti policajaca koji su s njim pregovarali. "On se prvo odbijao predati, ne u smislu da je prijetio policajcima, više je bio usmjeren na sebe, ali se na kraju dragovoljno predao", kazala je Kosor.

Prema mišljenjima stručnjaka većina bjegova iz zatvora dogodi se neplanirano, kad se zatvorenicima ukaže mogućnost. No, život iza rešetaka nakon vraćanja u zatvor još je teži jer takvi zatvorenici stegovno odgovaraju i gube određena prava, a uz to kazna im se produljuje za vrijeme provedeno u bijegu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara