Odbor za pravosuđe i saborski klubovi jednoglasno podržali imenovanje Cvitana za Bajićevog nasljednika

Foto: Hina

ODBOR za pravosuđe jednoglasno je podržao imenovanje Dinka Cvitana za glavnog državnog odvjetnika, a o njegovom bi imenovanju Sabor trebao glasovati sutra.

U dvosatnom ispitivanju Cvitan je polučio izvanredan uspjeh među vladajućima i oporbom, a svi članovi Odbora odreda su se odmah izjašnjavali kako Cvitan ima njihovu punu potporu.

Dinko Cvitan u svom je izlaganju naglasio kako je svjestan odgovornosti i svega što je pred njim, te da se sa svime spreman suočiti. Naglasio je i kako planira preliti način rada iz USKOK-a u DORH, a to znači da svi oni koji tamo rade trebaju stajati jedan iza drugoga. Podsjetio je i da su on i Mladen Bajić prilikom svake velike akcije zadnji odlazili iz ureda.

"Tako smo stvarali taj duh USKOK-a i sad taj duh treba prenijeti na Državna odvjetništva, da se osjete vrijednima, a osjetit će se vrijednima samo ako budu procesuirali zaista ono što se dešava na njihovom području", rekao je Cvitan i dodao:

"I nemojte nas dovoditi u pitanje da smo vezani uz kakvu politiku jer ja sigurno, a to do sada nije bilo, a vjerujte mi, nikakvi politički utjecaji na mene neće utjecati ako budem glavni državni odvjetnik".

Cvitan: Spreman sam suočiti se sa zadacima i izazovima

Ako ga izaberu za glavnog državnog odvjetnika, Dinko Cvitan ima plan: nastavlja borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, ustrajat će na rasvjetljavanju ratnih zločina, a kad je riječ o ustroju - osnažit će županijska državna odvjetništva kako bi suzbio tzv. lokalne šerife.

"Spreman sam suočiti se sa zadacima i izazovima koje ova dužnost donosi. Mnogi smatraju u svojim raspravama da je to jedna od najužarenijih stolica ili fotelja u Hrvatskoj, kako neki vole reći. Nema fotelja, nego stolica. Ponavljam, svjestan sam i spreman sam prihvatiti se ove odgovorne zadaće".

Cvitan planira preliti način rada iz USKOK-a u DORH, a to znači da svi oni koji tamo rade trebaju stajati jedan iza drugoga. Podsjetio je i da su on i Mladen Bajić prilikom svake velike akcije zadnji odlazili iz ureda.

"Tako smo stvarali taj duh USKOK-a i sad taj duh treba prenijeti na Državna odvjetništva, da se osjete vrijednima, a osjetit će se vrijednima samo ako budu procesuirali zaista ono što se dešava na njihovom području", rekao je Cvitan i dodao:

"I nemojte nas dovoditi u pitanje da smo vezani uz kakvu politiku jer ja sigurno, a to do sada nije bilo, a vjerujte mi, nikakvi politički utjecaji na mene neće utjecati ako budem glavni državni odvjetnik".

Posebnu zadaću vidi u rasvjetljavanju ratnih zločina. Složio se s konstatacijom Vladimira Šeksa da je tužiteljstvo za ratne zločine u Srbije svojim propisima proglasilo univerzalnu nadležnost nad zločinima koji su se dogodili u bivšoj Jugoslaviji. To je želja da imamo Jugoslaviju poslije Jugoslavije, mi smo u to ušli bez fige u džepu, srpska strana ju je imala, istaknuo je Cvitan i rekao da je takvo stanje neodrživo.

"Smatram da je neodrživa situacija da se zaista raspisuju tjeralice, ja bih rekao, gotovo potjernice na temelju optužnih akata zločinačke vojske koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku. To je pravno nedopustivo, nemoralno i nepravedno".

Cvitan je rekao i da je ponosan na statistiku prema kojoj USKOK ima više od 90 posto osuđujućih presuda. Podsjetio je i da je u 2013. godini održan nivo presuda po sporazumu stranaka te podsjetio na slučaj Petra Čobankovića.

"Mislim da je važno da svi znate da je to napravljeno u okviru zakona. Dakle, to je kontrolirao sud. Međutim, to nam je omogućilo da dođemo do razine više. Ja bih molio da to razumijete jer, nikoga mi nismo milovali. Osobno ću vam kazati, da sam ja bio u toj situaciju, ja ne bih gulio krumpir, ja bih išao u zatvor".

Kroz cijelo svoje izlaganje te odgovarajući na pitanja, Cvitan je branio Mladena Bajića.

"Uvjeravam vas, nikada gospodin Mladen Bajić, niti ja, jer sam ja bio njegov najbliži suradnik, nismo radili tajming da bi se pokazali u javnosti ili da bi njemu ostvarili bolju poziciju prilikom obrane izvješća u Hrvatskom saboru", istaknuo je Cvitan.

Na kraju je otkrio i koga će imenovati novim ravnateljem USKOK-a, ako postane glavni državni odvjetnik.

"Po meni je to Tamara Laptoš. S njom sam radio. I moram kazati, to je jedna vrlo energična osoba, iznimnog pravnog znanja, moralna u svakom pogledu. I možda jedna mala tajna, to je jedina osoba s kojom se ja posvađao u uredu. I to je čini tek kvalificiranom da bude ravnateljica Ureda jer je jasno i nedvosmisleno izrekla svoj stav u određenoj situaciji".

Kad je riječ o njegovom zamjeniku i hoće li to biti dosadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, Cvitan je novinarima rekao da je o tome još rano govoriti. Hoće li Sabor imenovati Cvitana glavnim državnim odvjetnikom znat će se sutra za kada je predviđeno glasovanje, a rasprava je predviđena za večeras.

Podrška boljoj zaštiti potrošača

Prijedlog novog zakona o zaštiti potrošača, koji bi trebao donijeti dodatni iskorak u zaštiti potrošača, dobio je danas jednoglasnu podršku saborskog Odbora za gospodarstvo.

Zakon, među inim, uređuje posebne oblike prodaje, odnosno prodaju proizvoda i usluga po cijenama nižim od onih u redovnoj prodaji. Odnosi se to na akcijske prodaje, rasprodaje, sezonska sniženja, prodaju robe s greškom.

Akcijska prodaja ne bi mogla trajati dulje od 30 dana, a trgovac bi pri njenom oglašavanju morao navesti trajanje.

Sezonsko sniženje bilo bi moguće najviše tri puta godišnje – od 27. prosinca do 10. siječnja, između 1. i 15. travnja, te 10. i 25. kolovoza i moći će trajati najdulje 60 dana.

Jedna od bitnih novina je i obveza da se na računima za, npr. struju, vodu, plin, istakne iznos neplaćenih dospjelih potraživanja za prethodna razdoblja.

Pozivajući se na primjer komunalnog odvoza otpada, Mirelu Holy (OraH) zanimalo je kako se potrošači mogu zaštiti od neprovođenja i nepoštivanja zakona. Odvoz otpada i dalje se naplaćuje po čudnim formulama, unatoč obećanjima da će se to biti po volumenu i uz selektiranje, kaže Holy.

Đuru Popijača (HDZ) zanimala je sudbina primjedbi koje su potrošačke udruge iznijele u javnoj raspravi o nacrtu novog zakona.

Saborski klubovi jednoglasno podržali Dinka Cvitana

Saborski klubovi večeras su jednoglasno podržali Vladin prijedlog da se novim glavnim državnim odvjetnikom imenuje dosadašnji ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, no Vladimir Šeks ocijenio je da je cijeli postupak izbora ispod razine izbora predsjednika kućnog savjeta.

"Ovdje je 14 zastupnika, tajnica i stenografkinja i mislim da je cijeli postupak ispod razine izbora predsjednika kućnog savjeta", rekao je Šeks dodavši da će HDZ podržati Cvitana.

Izrazio je uvjerenje kako Cvitan neće samo nastaviti politiku kontinuiteta svog prethodnika Mladena Bajića, nego će biti dužnosnik koji će uspješno provoditi sve akcije vezane za koruptivna kaznena djela, organizirani kriminal te da će posebnu pozornost posvetiti tome da se potencijalni počinitelji kaznenih djela "liše plodova svojih zločina".

"Uvjeren sam da će raditi i u okviru pravosudne suradnje s državnim odvjetništvima Srbije i drugih susjednih država da se svi počinitelji kaznenih djela u Domovinskom ratu na području RH procesuiraju u Hrvatskoj", kazao je Šeks.

Premijeru Zoranu Milanoviću je zamjerio što je više argumenata iznio kada je smijenio glasnogovornicu vlade nego kada je predložio Dinka Cvitana.

"Zašto se Vlada nije udostojila da kaže ni jednu jedinu rečenicu zašto predlaže baš Dinka Cvitana za glavnog državnog odvjetnika?", upitao je Šeks. I zašto, zapitao se, nije dano obrazloženje zbog čega Mladen Bajić nije predložen za novi mandat. "Kakvo bi god obrazloženje Milanović dao, ne bi prikrilo da Bajića nije predložio iz osobnog kaprica", ustvrdio je Šeks.

"Više prašine izazove kad gradonačelnik Bandić imenuje nekog u zagrebačke tržnice ili ribarnice nego imenovanje glavnoga državnog odvjetnika", složio se i laburist Branko Vukšić. "U potaji, navečer u 20 sati nije dobro raspravljati o jednoj od najvažnijih funkcija u državi i to ne doliči Saboru", poručio je.

Vukšić smatra da je Vlada dobro učinila što dosadašnjem glavnome državnom odvjetniku Mladenu Bajiću nije produžila mandat. Da je Bajić na tom mjestu bio odlučniji, percepcija korupcije i korupcija u Hrvatskoj bi bila manja, ocijenio je Vukšić koji se nada da će "Cvitan biti hrabriji od Bajića".

"Negdje sam pročitao da je Bajić i njegova ekipa mijenjala Hrvatsku i s tim se slažem, ali istinabog Hrvatska se mijenjala kasno", rekao je nezavisni zastupnik Damir Kajin.

Bajiću je priznao da je uspio suzbiti korupciju na najvišoj razini. "Uvjeren sam da nema korupcije u vrhu među ministrima, ali ona ostaje u javnim i komunalnim poduzećima te lokalnoj samoupravi", smatra Kajin.

Na tu je tvrdnju reagirao Branko Kutija (HDZ) rekavši kako dopušta mogućnost da takvih pojedinaca ima, no i poručio Kajinu kako nije korektno da "ljude koji se bave odgovorno svojim poslom sve trpa u isti koš".

"Citirao sam gospodina Cvitana kada sam to rekao jer je on rekao da korupcija caruje u lokalnoj samoupravi", odgovorio mu je Kajin.

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac poručio je Kajinu da "tu vrstu vjerovanja da u najvišoj vlasti nema korupcije, mogu imati samo oni koji su jako veliki vjernici".

Nezavisna Jadranka Kosor izrazila je žaljenje što premijer Milanović nije nazočio saborskoj raspravi jer, podsjeća, Vlada predlaže novoga državnog odvjetnika.

Zapitala se i zašto javnost nije dobila odgovor zbog čega Bajić ne bi mogao dobiti novi mandat. "Vrijeme je da otvorimo raspravu o ujednačavanju standarda i u pravosuđu i u politici. Ako predsjednik Republike ima pravo na dva mandata, onda treba otvoriti raspravu o promjeni Ustava i zakona vezanih za dužnost predsjednika Vrhovnog suda i glavnoga državnog odvjetnika", rekla je Kosor.

"Valja reći da je Bajić bio dobar i kompetentan, a kad se govori o njegovom selektivnom pristupu, to se može na svaki način interpretirati kao pritisak politike", ustvrdila je Kosor koja je hvalila i Dinka Cvitana opisujući ga "osobom iznimne energije, znanja i motiviranosti".

"Dajmo čovjeku da u poslu štiti najvažnije vitalne interese i uspješno se bori s progonom počinitelja kaznenih djela što ćemo vidjeti iz izvješća koja će podnjeti Saboru", poručio je HDSSB-ov Josip Salapić, koji se zauzima da se glavni državni odvjetnik može birati najviše dva mandata od po četiri godine.

Milorad Pupovac je istaknuo da se ne treba govoriti samo o onome što je napravljeno, nego i o onome što je još ostalo za učiniti.

Upozorio je i na činjenicu da državno odvjetništvo trpi zbog pomanjkanja sredstava te što nije opremljeno tehnikom i organizacijskim pretpostavkama, što je, poručuje, važna tema uoči rebalansa proračuna. Smatra da još puno posla treba odraditi po pitanju procesuiranja ratnih zločina te govora mržnje.

SDP-ov Peđa Grbin pohvalio je rad dosadašnjeg glavnog državnog odvjetništva Mladena Bajića rekavši kako je doprinio tome da ono izraste u respektabilno pravosudno tijelo: "Moramo mu čestitati, ali se moramo i zapitati kakvog državnog odvjetnika želimo u budućnosti. On mora osigurati kontinuitet rada, ali treba i podići kontinuitet tog rada te mi smatramo da je to objedinjeno u osobi Dinka Cvitana", obrazložio je Grbin.

Govoreći o Cvitanovim kvalitetama, Grbin je kazao kako je on više nego uspješno vodio USKOK, pravosudno tijelo koje je pomoglo na putu Hrvatske u EU.

"Oko ovog imenovanja nema velikog prijepora što je važna stvar prilikom izbora državnog odvjetnika", ustvrdio je HNS-ovac Jozo Radoš.

Vladin prijedlog da se novim državnim odvjetnikom imenuje dosadašnji ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan temelji se na njegovom dosadašnjem profesionalnom iskustvu, stručnosti i osobnom i profesionalnom kredibilitetu, obrazložila je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt.

O novome državnom odvjetniku te o ostalim dosad raspravljenim točkama Sabor će glasovati sutra ujutro, a sjednica započinje u 9,30 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara