Odgovor iz Vlade: Javnost se ne tiče što je radio i s kim je bio Milanović!

Foto: Index

"ODBIJA se zahtjev za ostvarivanje prava na pristup informacijama vezanim uz predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića i događaj u restoranu Tač od 19. rujna 2013. godine", stoji u službenoj odbijenici Vlade Republike Hrvatske koju je dobio Index uz dodatak da nam neće dati odgovore na pitanja o čemu je premijer razgovarao s kontroverznim medijskim tajkunom Ninoslavom Pavićem.

Krijući se iza Zakona o pravu na pristup informacijama, Vlada RH odbila je tako hrvatskoj javnosti predočiti podatke o sastanku premijera s Pavićem. Ovaj medijski tajkun istražuje se još od 2009. godine za privatizaciju Slobodne Dalmacije, spominje se u Hypo aferi kao i u istragama o propasti tvornice Kamensko. Susret šefa Vlade i šefa Europapress Holdinga dogodio se upravo u vrijeme kada je ta tvrtka pokrenula predstečajni postupak u kojem od države traže da im se oproste milijunski dugovi. 

Zanimalo nas je li sastanak Milanovića i Pavića bio privatne ili poslovne prirode, tko je podmirio račun ručka,  o čemu se točno razgovaralo, te kojim je zapravo povodom Milanović bio u restoranu odmah nakon sjednice Vlade? Unatoč nepobitnom javnom interesu, Vlada koja je na početku mandata poručila da želi biti transparentnija od bilo koje bivše Vlade, jednako se ponaša kao ona Ive Sanadera u slučaju Verona. 
 
Odbili dati informaciju 
 
"Propisano je da je informacija svaki podatak koji posjeduje tijelo javne vlasti u obliku dokumenta, zapisa, dosjea, registra ili u bilo kojem drugom obliku, neovisno o načinu na koji je prikazana", stoji u rješenju Vlade prema kojoj nam se odbija pristup informaciji.
 
Podsjetimo, kako je Index prvi objavio da se sastanak između Pavića i Milanovića održao u tajnoj sobi u koju obični posjetitelji nemaju pristupa. Iz Vlade su potvrdili naše informacije kazavši kako je točno da su se susreli.  "Današnji  susret predsjednika Vlade Zorana Milanovića i Ninoslava Pavića je slučajne prirode. Naime, premijer je drugim povodom bio u spomenutom restoranu i slučajno je susreo gospodina Ninoslava Pavića, te se neplanirano zadržao sa njim u razgovoru.", potvrdili su nam iz Službe za odnose s javnošću Vlade RH.
 
No, nakon što je Index objavio članak ustvrdili su kako je riječ o - slučajnom susretu na putu do WC-a. U reagiranju poslanom iz Vlade su poručili da su se  "Milanović i Pavić slučajno sreli i zadržali u razgovoru na javnom mjestu u javnoj prostoriji u spomenutom restoranu kroz koju prolaze primjerice svi gosti koji idu u toalet."
 
Ručali u zasebnoj prostoriji 
 
Prema informacijama Indexa susret premijera Zorana Milanovića i medijskog tajkuna Ninoslava Pavića trajao je najmanje od 13.30 do 15.20 sati.  Prvi je iz restorana izašao premijer Milanović, a otprilike pola sata kasnije izašao je Pavić. Ručali su u zasebnoj prostoriji. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara