Odgovornost preuzele IS i Al Qaeda, najavljeni napadi na SAD i Veliku Britaniju

Odgovornost preuzele IS i Al Qaeda, najavljeni napadi na SAD i Veliku Britaniju

Foto: Hina

ISLAMSKA država preuzela je odgovornost za terorističke napade u Parizu te zaprijetila Britaniji i SAD-u da su sljedeći.  "Započeli smo s francuskom operacijom za koju preuzimamo odgovornost", rekao je svećenik Abu Saad al-Ansari na propovijedi u Mosulu, iračkom gradu pod kontrolom Islamske države, objavio je izraelski list Haaretz.

Abu Saad al-Ansari upozorenje je poslao svim državama koje su u koaliciji koja je ubijala članove Islamske države.

Samo propaganda?

Umirovljeni general američke vojske Thomas McInerney rekao je Fox Newsu da nije nužno da je Islamska država zaista odgovorna za posljednje napade u Francuskoj nego se možda samo radi o propagandi.

Odgovorna Al Qaeda?

Al Qaeda nije potvrdila svoju vezu s posljednjim terorističkim napadima u Parizu, ali je član Al Qaede Arapskog poluotoka izjavio da je grupa u Jemenu "upravljala napadom na francuski list"", piše Associated Press.

U isto vrijeme, drugi izvor iz Al Qaede Arapskog poluotoka koji je želio ostati anoniman je portalu The Intercept poslao poruku hvaleći napade uz prijetnju "Dakle Francusko, jesi li spremna na još napada?".

Dodao je da su u posljednjem izdanju magazina Al Qaede Inspire, objavljenog u prosincu, objavljene dvije slike koje nagovještaju napad na redakciju lista Charlie Hebdo.

Jemenske vlasti potvrdile su Reutersu da je terorist Said Kouachi, koji je optužen za pokolj u listu, putovao u Jemen 2011. gdje se susreo Anwarom al-Awlakijem.

“Nemamo potvrđenu informaciju da ga je obučavala Al Qaeda", dodali su Reutersu.

The Guardian je objavio da su američki obavještajci rekli da su braća Kouachi bila na SAD-ovoj listi terorista godinama.

"Nećete biti sigurni dok se borite protiv Allaha"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerski vođa Al Qaeda na Arapskom poluotoku, na koju su se pozivali napadači na francuski tjednik Charlie Hebdo, zaprijetio je novim napadima u videu što ga je objavio američki Centar za praćenje islamističkih stranica na internetu.

"Nećete biti sigurni dok se borite protiv Allaha i njegova poslanika, kao i protiv vjernika", izjavio je islamski vjerski dužnosnik Harith Al Nadhari prema transkriptu objavljenu na videu.

On međutim nije rekao da je napad u Parizu izveden u ime Al Qaeda.

"Vojnici koji štuju Allaha i Njegova poslanika došli su među vas. Oni se ne boje smrti, nego traže mučeništvo u ime Allaha", rekao je Al Nadhari, govoreći o Cherifu i Saidu Kuachiju, koji su izvršili napad na Charlie Hebdo ubivši 12 ljudi.

U telefonskom pozivu televizijskoj postaji BFMTV, jedan od dvojice napadača na pariški tjednik, Cherif Kouachi, kazao je da ga je u Francusku poslala i da ga financira Al-Kaida u Jemenu.

"Mene, Cherifa Kouachija, poslala je al Kaida iz Jemena. Bio sam ondje i financirao me je Anwar al Awlaki", kazao je jedan od dvojice braće i počinitelja krvavog napada, u pozivu iz zgrade u kojoj je zajedno s bratom bio zatvoren s jednim taocem, neposredno prije nego li su se elitne policijske postrojbe obračunale s napadačima.

Utjecajni islamist Al Awlaki, koji je regrutirao dobrovoljce za al Kaidu, ubijen je u rujnu 2011. u napadu bespilotnom letjelicom, dronom.

Visoki jemenski sigurnosni izvor ranije je potvrdio za agenciju Reuters da je i Kouachijev brat Said također susreo al Awlakija tijekom boravka u Jemenu 2011.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara