Odlična vijest iz zagrebačke policije: U prvih osam mjeseci ove godine u prometu nije poginulo ni jedno dijete!

Foto: Marko Todorov/Cropix

POVODOM početka nove školske godine, PU Zagrebačka ponovo je pokrenula sada već tradicionalnu akciju "Poštujte naše znakove".

Sama akcija se kontinuirano provodi već devetnaest godina, i u prvih osam mjeseci ove godine, nije bilo ni jedne prometne nesreće sa smrtonosnim posljedicama za djecu do 14 godina. To je zapravo i cilj ove akcije, potvrdio je Viktor Forjan iz službe za sigurnost cestovnog prometa policijske uprave zagrebačke. "Cilj akcije je zaštita djece. Zaštita djece u prvom redu, u prvim danima odnosno prvim mjesecima škole. Naglasak je na najmanjima, na prvašićima, ali naravno i da se pritom vodi računa o svima ostalima, o svim učenicima", kaže Forjan.

S akcijom su krenuli već početkom kolovoza. "Kad smo obišli zone svih osnovnih škola, utvrdili nedostatke prometne signalizacije i uputili pisana traženja tvrtkama nadležnima za održavanje cesta da se ti nedostaci uklone, gotovo sve što smo tražili da se učini, učinjeno je, a ono što nije učinjeno jučer, obećano nam je bit će učinjeno danas", navodi Forjan.

Roditelji djeci trebaju biti primjer

Ova akcija je jedan od osnovnih prioriteta policije u rujnu, stoga će se maksimalan broj policajaca nalaziti u zonama osnovnih škola uz pomoć i prometne policije. Usmjerit će se na prekršaje kao što su nedopuštena brzina - koja je u blizini škola ograničena na 40 km/h, te na nepropisno parkiranje. A osim što će policija patrolirati pred školama, održavat će i predavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tako da ćemo ući u svaki prvi razred svih osnovnih škola i prvašićima održati njihovoj dobi primjereno predavanje. Policajac na satu, tijekom tog predavanja će ukazati na osnovna pravila ponašanja pješaka, odnosno ukazati na opasnosti koje vrebaju na djecu na putu do škole", kaže Forjan.

Viktor Forjan naglasio je kako su osim samih policajaca, za informiranje djece odgovorni roditelji. Zamolio je da svojim primjerom roditelji pokažu djeci, pogotovo prvašićima kako se treba ponašati u prometu. Naglasio je kako bi bilo najbolje da one najmlađe prvih mjesec dana u školu prate roditelji, te im putem pokazuju kako se pravilno ponašati u prometu.

A kako je ove godine na zagrebačkim ulicama 11.000 prvašića, PUZ zagrebačka HAK i AK Siget organiziraju još jednu akciju "Sigurno i vješto u prometu" namijenjenu prvenstveno educiranju vozača, ali i školaraca.

"Ovu priliku koristim da pozovem djecu u dobi od 3 do 8 godina, s njihovim prijevoznim sredstvima, sa rolama i biciklima, da dođu u četvrtak 5. rujna na Trg bana Jelačića kako bi sudjelovali u jednom prigodnom natjecanju, dobit će i vrijedne darove", poručio je Forjan.

Akcija se održava od 10 do 11 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara