"Odluka o osnivanju razrednih odjeljenja krši ustavno pravo nacionalnih manjina"

"Odluka o osnivanju razrednih odjeljenja krši ustavno pravo nacionalnih manjina"

Foto: Hina

ZASTUPNICI nacionalnih manjina zatražili su danas od Ministarstva obrazovanja da odustane od kriterija po kojem razredna odjeljenja u srednjim školama ne mogu imati manje od sedam učenika, a dio ih je najavio da će u protivnom povući svoju podršku aktualnoj vladi.

"Ako će se zbog ove odluke ukinuti i jedan talijanski razred, neka više ne računaju na moju podršku", poručio je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin na konferenciji za novinare u Saboru.

Objasnio je da je Ministarstvo u svibnju donijelo odluku o osnivanju razrednih odjeljenja koja bi, upozorava, u pitanje dovela opstanak pojedinih odjeljenja pa i čitavih manjinskih škola.

"Rokovi za upise istječu"

Kazao je kako je, na upozorenje manjina da se time krši njihovo ustavno pravo na školovanje na manjinskim jezicima, bivši ministar Željko Jovanović posjetio talijansku školu u Puli i obećao da će promijeniti kriterije, no 4. lipnja dobili su pismo u kojem Ministarstvo i dalje inzistira da se ne mogu formirati odjeljenja s manje od sedam učenika.

"Umjesto odluke, povučen je ministar i ništa se nije promijenilo, a rokovi za upise istječu", upozorio je Radin.

Tvrdi da je odluka Ministarstva suprotna Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, međunarodnim ugovorima i odluci Ustavnog suda iz 1997., po kojoj bi takav kriterij ograničio i umanjio pravo na školovanje na manjinskom jeziku i pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radina su podržali i zastupnici srpske, mađarske, bošnjačke, češke i romske manjine, koji se boje da će ukidanje manjinskih odjeljenja u srednjim školama dovesti do asimilacije manjina.

Dragan Crnogorac (SDSS) kazao je da zbog naputka Ministarstva nema upisa u nastavu na srpskom jeziku u 3. srednjoj školi u Vukovaru te da se djecu upućuje da se upišu u programe na hrvatskom jeziku.

"Nisu problem nacionalne manjine, nego institucije koje moraju shvatiti da su dužne provoditi, a ne kreirati zakone. Nadamo se da će Ministarstvo do isteka roka za upise u srednju školu promijeniti odluku, a ako to ne učini, vidjet ćemo koji će biti naši potezi u budućnosti", rekao je Crnogorac.

Juhas zatražio trajno rješavanje pitanja školovanja na manjinskim jezicima

Zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas upozorava da je Ministarstvo u potpunosti dovelo u pitanje obrazovanje na mađarskom jeziku te da će se, ako nastave inzistirati na kriteriju minimalnog broja učenika, ugasiti srednjoškolski centar u Osijeku, jedina institucija u Hrvatskoj u kojoj se srednjoškolci školuju na mađarskom jeziku.

"Gasi se nešto što postoji još od turskog vremena, s prekidom samo za vrijeme Kraljevine Jugoslavije", kazao je Juhas i zatražio trajno rješavanje pitanja školovanja na manjinskim jezicima.

"Nema budućnosti nacionalnih manjina bez školovanja na manjinskim jezicima. Ministarstvo mora povući svoju odluku, da dobijemo trajnu sigurnost, a ne da se roditelji koji upisuju djecu u manjinske škole iz godine u godinu moraju pitati hoće li im djeca završiti tu školu ili će se ona ukinuti", rekao je Juhas.

Zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek zabrinut je za školovanje na manjinskim jezicima u Daruvaru i područnim školama, a iako je član HNS-a, ističe da je prije svega zastupnik manjina i da će, ne posluša li Ministarstvo njihov apel, razmisliti o svojoj podršci Vladi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara