Odobrena državna jamstva za zaduženje ARZ-a od 55 milijuna eura i HŽ-ov kredit od 650 milijuna kuna

Odobrena državna jamstva za zaduženje ARZ-a od 55 milijuna eura i HŽ-ov kredit od 650 milijuna kuna

Foto: Index (Arhiva)

AGENCIJA za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je još dva državna jamstva za izgradnju i održavanje infrastrukture poduzetnicima HŽ-u i Autocesta Rijeka-Zagreb.

"Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je državnu potporu u obliku jamstva Vlade Republike Hrvatske za kreditno zaduženje HŽ Infrastrukture kod Erste & Steiermaerkische Bank. Kredit od 650 milijuna kuna HŽ će koristiti za financiranje planiranih aktivnosti održavanja infrastrukturnih kapaciteta radi sigurnog odvijanja i regulacije prometa, sukladno Planu poslovanja za 2013. Budući da je riječ o osiguranju nesmetanog upravljanja infrastrukturom, a da je banka kreditor kao najpovoljnija izabrana putem javnog natječaja, Agencija je ocijenila da državno jamstvo ne predstavlja državnu potporu ni HŽ Infrastrukturi ni banci kreditoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija je također odobrila državnu potporu u obliku jamstva koje Vlada RH daje u korist zajednice ponuditelja za kreditno zaduženje poduzetnika Autocesta Rijeka-Zagreb. Kredit od 55 milijuna eura koristit će se u svrhu otplate anuiteta postojećih kredita kojima su već izdana državna jamstva, a koji su korišteni isključivo za izgradnju autoceste Rijeka-Zagreb.

Ulaganje u cestovnu infrastrukturu je od općeg interesa za RH, a ARZ je zadužen za gospodarenje javnim cestama kao općim dobrom, koje su, uz to, otvorene svim korisnicima, potencijalnim i sadašnjim, pod jednakim uvjetima. Kao i u slučaju jamstva za HŽ infrastrukturu, riječ je o osiguranju nesmetanog upravljanja infrastrukturom, a kreditori su izabrani putem transparentnog natječaja te je stoga Agencija odlučila da ovo državno jamstvo ni u jednom slučaju ne predstavlja državnu potporu", priopćili su iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara