Održana konstituirajuća sjednica Kolindina Vijeća domovinske sigurnosti

Održana konstituirajuća sjednica Kolindina Vijeća domovinske sigurnosti

Foto: FAH

VIJEĆE domovinske sigurnosti predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović održalo je prvu, konstituirajuću, sjednicu na kojoj je dogovoreno održavanje četiriju tematskih radionica na kojima će se analizirati postojeći sustav nacionalne sigurnosti, dugoročna strategija nacionalne sigurnosti, modernizacija Oružanih snaga te krizno upravljanje.

"Svi smo se složili da je potrebno integrirati napore u području nacionalne sigurnosti jer su oni bitni ne samo kada je riječ o sigurnosnim ugrozama, nego i kad je riječ o prirodnim katastrofama. Dakle, napraviti sustav za koji će se točno znati kako funkcionira, tko njime upravlja, koje su njegove sastavnice te kako i na koji način djeluje", izjavila je hrvatska predsjednica po završetku dvosatne sjednice Vijeća održane u vili Prekrižje.

Vijeće je danas definiralo poslovnik rada kroz koji će savjetovati predsjednicu Republike te raspravljati o bitnim temama obrane i nacionalne sigurnosti - od strategije nacionalne sigurnost do konkretnih odluka kad je riječ o razvoju Oružanih snaga RH, primjerice ratnog zrakoplovstva.

Ta će rasprava biti podloga za prijedloge koje će se davati tijelima državne uprave, Vladi, MORH-u, Glavnom stožeru i drugima, istaknula je Grabar-Kitarović.

24 člana iz raznih područja obrane i sigurnosti

Riječ je o savjetodavnom, volonterskom tijelu kojemu članovi, njih 24, dolaze iz raznih područja sustava obrane i nacionalne sigurnosti - od bivši generala odnosno visokih časnika Oružanih snaga, osoba koja se u civilnom području bave pitanjima nacionalne sigurnosti i obrane, do bivših dužnosnika Ministarstva obrane i Ureda predsjednika. Sjednici su nazočili svi članovi Vijeća, a predsjednik mu je umirovljeni general bojnik Damir Krstičević.

"Htjela sam da ovo savjetodavno tijelo koje djeluje na volonterskoj bazi bude sastavljeno o širokog kruga ljudi, da ne gledamo na političke niti druge sastavnice, već da isključivo vodimo računa o sustavu nacionalne sigurnosti kao preduvjetu za gospodarski i svaki drugi razvoj Hrvatske", ističe Grabar-Kitarović.

Uz definiranje nacionalnih interesa u području obrane i nacionalne sigurnosti, pretpostavka svemu tome je, ističe predsjednica, definiranje i ugroza s kojima se susrećemo u modernom svijetu, a koje se rapidno mijenjaju. Iz toga onda, kako je rekla, slijedi definiranje općenite strategije nacionalne sigurnosti te konkretnih provedbenih dokumenta.

"Mislim da je rasprava protekla u vrlo konstruktivnom ozračju, svi smo svjesni posla koji je pred nama", kazala predsjednica Grabar-Kitarović te zahvalila članovima Vijeća što su se odazvali njenom pozivu.

Krstičević: želimo pomoći Hrvatskoj i njenim institucijama

General Krstičević je u razgovoru s novinarima po završetku sjednice kazao da Vijeće kroz radionice želi napraviti analizu sustava nacionalne sigurnosti kako bi se vidjela njegova učinkovitost te kako ga se može nadograditi, poboljšati.

Također, Vijeće će analizirati mogućnosti modernizacije Oružanih snaga, a svojim savjetima želi pomoći i u izradi dugoročne strategije nacionalne sigurnosti.

Tu je i pitanje kriznog upravljanja u situacijama kao što su elementarne nepogode, a Krističević pritom podsjeća na prošlogodišnje poplave te kaže kako Vijeće želi dati savjete kako popraviti taj sustav "da se točno zna tko je odgovorna, tko zapovijeda, koja je procedura...".

"Svi smo mi stručnjaci, bili smo u sustavima... i sada nam je zadaća pomoći Hrvatskoj, našim institucijama koje poštujemo. Mi želimo samo nadograditi tu priču", ističe Krstičević te dodaje kako je riječ o "think-tank" tijelu kakva imaju i druge zemlje svijeta.

Isto naglašava i bivša ministrica obrane Željka Antunović koja je zadovoljna prvom sjednicom Vijeća.

"Za sada sam zadovoljna i nadam se da će javnost prepoznati da se ne radi o nekakvom pokušaju stvaranja paralelnog tijela institucijama zaduženima za nacionalnu sigurnost, nego jednostavno o tijelu koje savjetodavno pomaže predsjednici i njenom uredu na stručnoj razini, da sudjeluju u kreiranju politike i donošenju odluka", kazala je Antunović novinarima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara