Odvjetnica udruge Franak: Nema kolapsa bankarskog sustava, samo bi im se mogla smanjiti dobit!

Odvjetnica udruge Franak: Nema kolapsa bankarskog sustava, samo bi im se mogla smanjiti dobit!

Foto: Goran Mehkek (Cropix) 

"CIFRE koje se spominju, od sedam do 15 milijardi kuna,  zastrašivanje su javnosti kolapsom sustava. Bude li pravomoćno, ovo sigurno nije nešto što će ugroziti, a pogotovo ne uništiti bankarski sektor. Postoje metode, ako presuda postane pravomoćna, kako se to može provesti, a da nitko ne bude oštećen. Ako se ta količina novca i javi, ona će se opet vratiti u gospodarstvo, ono kojem su banke u cijelom svijetu, a ne samo u Hrvatskoj, prvo novac uzele. A kad se vrati u gospodarstvo, vratit će se i bankama. Smanjit će im dobit, to da", rekla je u razgovoru za Novi list Nicole Kwiatkowski, 42-godišnja odvjetnica udruge Franak koja je, zajedno s kolegom Nikšom Valjalom, odvjetnikom društva Potrošač, ušla u povijest hrvatskog pravosuđa. 
 
Odvjetnica Kwiatkowski pojasnila je da ukoliko Dobronićeva presuda postane pravomoćna banke će u roku od 60 dana svakom zaduženom u "švicarcima" morati ponuditi aneks ugovora kojim će glavnica biti pretvorena u kunsku, i vraćena na početni iznos, preračunata s tečajem koji je vrijedio na dan realizacije kredita. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Kamata se mora također vratiti na početnu, i mora postati fiksna, a ukoliko banke same ne ponude klijentima takav aneks ugovora, ova će ga presuda zamijeniti. Privatna tužba podnosit će se pak za povrat preplaćenog zbog rasta kamata. Sudac taj iznos nije mogao dosuditi, jer ovisi o svakom ugovoru o kreditu posebno" pojašnjava odvjetnica Kwiatkowski u razgovoru za Novi list.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara