Odvjetnik obitelji Đureković: Odluka Vrhovnog suda o prihvaćanju naše žalbe je mini revolucija

Foto: Hina

ODLUKU Vrhovnog suda, kojom je obitelji Stjepana Đurekovića omogućeno da bude stranka u postupku oko izručenja Zdravka Mustača Njemačkoj, odvjetnik Đurekovićeve udovice Siniša Pavlović danas je nazvao "mini revolucijom u shvaćanju prava u Hrvatskoj".

Vrhovni sud u četvrtak je prihvatio žalbu Gizele Đureković i ukinuo rješenje kojim je velikogorički Županijski sud zbog zastare odbio Mustača izručiti Njemačkoj, koja ga traži zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kod Muenchena 1983. godine. Vrhovni sud predmet je vratio na ponovno odlučivanje pred potpuno izmijenjenim vijećem.

"Zadovoljni smo, ne samo rješenjem, nego i savršenim obrazloženjem Vrhovnog suda, koje direktno, jasno i nedvojbeno potvrđuje stav da se radi o nacionalnim propisima koji se mogu tumačiti isključivo u skladu s pravom EU", rekao je Pavlović na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je Vrhovni sud time izravno primijenio Europsku konvenciju o ljudskim pravima, tumačeći da je ljudsko pravo žrtve da počinitelj kaznenog djela bude osuđen.

Pavlović tumači da je Vrhovni sud žrtvi dao za pravo da zaštiti svoje interese u slučajevima kada to propusti učiniti državni odvjetnik, koji je, ističe, po zakonu dužan zastupati i interese žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vrhovni sud prihvatio je naš stav da Županijsko državno odvjetništvo u ovom slučaju nije odradilo svoj posao onako kako je trebalo", kazao je Pavlović. Ustvrdio je da je tužiteljstvo "u dva tjedna učinilo zaokret za 180 stupnjeva, tražeći istražni zatvor za osumnjičenika da bi zatim tvrdilo da nema elemenata za izručenje".

Naglasio je da je presuda Vrhovnog suda važna i za sve buduće slučajeve u kojima će žrtva doći u poziciju štititi svoja prava, ako to ne učini nadležni državni odvjetnik.

Pavlović nije želio govoriti o odgovornosti velikogoričkog Županijskog državnog odvjetništva za nepodnošenje žalbe na odluku kojom je velikogorički sud odbio izručiti Mustača, a novinarima je kazao kako je to pitanje za DORH.

Ne smeta mu što Vrhovni sud nije preinačio presudu velikogoričkog suda, nego vratio predmet na ponovljeno suđenje, kao ni zahtjev iz Velike Gorice da se ponovljeno suđenje prebaci na neki drugi sud.

"Ne mislim da je to bitno, s obzirom na već sada ustaljenu praksu Vrhovnog suda", rekao je Pavlović, koji očekuje da će cijeli ponovljeni postupak biti gotov do kraja ožujka te da neće biti daljnjeg produljenja rokova.

Dodao je kako je teoretski moguće da se rok za odlučivanje o izručenju produlji za još 30 dana, ali da bi tada sudovi centralnom tijelu za postupanje po europskom uhidbenom nalogu morali obrazlagati razloge nedonošenja odluke.

Na prozivke o počinjenim propustima u slučaju Mustač iz DORH-a danas nisu željeli odgovarati, tumačeći da ne komentiraju odluke suda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara