"Ograničite im plaće!": Švicarci izborili referendum protiv pohlepnih kapitalista!

Foto: juso.ch

U NEDJELJU 24. studenog Švicarci će izaći na referendum na kojem će odlučivati o prijedlogu "Inicijative 1:12" kojim bi se postavio limit na plaće u kompanijama. Ako referendum prođe najveća plaća u nekoj kompaniji ne bi mogla biti 12 puta veća od najniže plaće unutar iste kompanije.  "Inicijativu 1:12" pokrenuli su Švicarski Mladi Socijalisti (Swiss Young Socialist / JUSO).

Prikupljanje potpisa za referendum počelo je još u jesen 2009. godine, a "Inicijativa 1:12" uspješno je registrirana u travnju 2011. godine. Budući da su parlament i savezna vlada predlagali da se inicijativa odbije, rasprava o ovom prijedlogu krenula je tek nakon dvije godine, piše World Socialist Web Site.

Veliki dio stanovništva podržava ograničenje visoke plaće. Prema anketi, koju je pet tjedana prije referenduma provela radijska postaja Swiss radio (SRG), 44 posto građana planira glasati u korist inicijative, 44 posto je protiv dok je 12 posto građana bilo neodlučno.

Velika razlika u plaćama

Gospodarski i istraživački odjel ETH Zürich (KOF) proveo je studiju koja je pokazala da bi ovom mjerom bilo zahvaćeno 1200 kompanija. Veliki dio njih nalazi se u financijskom, trgovinskom i sektoru osiguranja. Plaće 4400 osoba koje najviše zarađuju bile bi smanjene za 1,22 milijarde eura.

Tijekom posljednjeg desetljeća razlika u plaćama konstantno je rasla. Plaće vodećih osoba u bankarskom sektoru, osiguravajućim kućama i velikim internacionalnim sektorima probile su sve barijere, dok s druge strane veći dio švicarske populacije nije bio te sreće. Njihove plaće jedva da su se povećale u posljednjem desetljeću. Oni koji su imali najmanja primanja doživjeli su smanjenje kupovne moći unatoč povećanju plaće od pet posto. Za stotine tisuća građana njihove plaće nisu dovoljne za plaćanje računa, a nemaju ni nikakvu uštedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U periodu od 2000. do 2010. godine plaće osoba s visokim primanjima doživjele su rast od 19 posto. Taj rast nije zaustavila niti ekonomska kriza 2008. godine te se rast nastavlja i danas. Iako je banka UBS prijavila gubitak od 2,5 milijardi franaka za 2012. godinu uredno su isplatili bonuse u istom iznosu.

Bogati kontroliraju sve

Jedan posto najbogatije populacije u Švicarskoj kontrolira nevjerojatnih 39 posto ukupnog bogatstva zemlje. 10 posto najbogatijih posjeduje 74 posto bogatstva, dok preostalih 90 posto kontrolira samo 26 posto. Od 1989. godine bogatstvo 300 najbogatijih Švicaraca povećalo se pet puta i s 86 milijardi franaka naraslo je na 449 milijardi.

Ove brojke prikazuju da je drastična razlika u plaćama veliki problem u društvu. Čak i da se prihvati prijedlog inicijative taj fenomen se ne bi promijenio niti bi se stalo na kraj društvenoj nejednakosti koja je duboko ukorijenjena.

"Umjesto podržavanja slobode interesa kapitalista, ekonomija mora biti organizirana kako bi doprinijela cijelom društvu. No, taj cilj moraju podržati sve stranke u parlamentu. Neslaganje unutar političkog establišmenta kada je u pitanju inicijativa 1:12 pokazuje neslaganje oko najbolje metode za stabiliziranje kapitalističke vladavine. Oni koji su za inicijativu 1:12 vjeruju kako se ogorčenom narodu nekada mora i popustiti dok oni koju se protive inicijativi 1:12 smatraju kako bi ovo popuštanje dovelo do novih prohtjeva te da je najbolje da im se ne da ništa", piše World Socialist Web Site.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara