Oko 14 milijuna djece na Bliskom istoku nema zdravstveno osiguranje niti se školuje

Oko 14 milijuna djece na Bliskom istoku nema zdravstveno osiguranje niti se školuje

Foto: Hina

OKO 14 milijuna djece širom Bliskog istoka pogođeno je sukobima od Iraka do Sirije, objavila je u četvrtak UN-ova organizacija za djecu UNICEF.

Djeci u toj regiji mir je nepoznat i rat ih je ostavio bez pristupa osnovnim potrebama poput zdravstvene skrbi i školovanja, upozorila je organizacija.

"Što se tiče najmlađe djece ova je kriza sve što znaju", kazao je direktor UNICEF-a Anthony Lake. "Nasilje i patnja ne samo da obilježavaju prošlost tinejdžera nego oblikuju i njihovu budućnost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dužnosnik je upozorio da je generacija mladih suočena s opasnošću da nestane zbog ciklusa nasilja. UNICEF je pozvao na dugoročna ulaganja kako bi se zadovoljile potrebe djece i osigurale vještine i motivacija kojima će za sebe izgraditi stabilniju budućnost.

"S ulaskom krize u Siriji u petu godinu stanje više od 5,6 milijuna djece je očajno", kaže UNICEF. Gotovo dva milijuna izbjegle sirijske djece živi u Libanonu, Turskoj, Jordanu i drugim zemljama.

Kriza u Iraku iz domova je izgnala više od 2,8 milijuna djece i mnogi su ostali zarobljeni u područjima pod kontrolom oružanih skupina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara