Okončana kriza u Keniji: Vojska preuzela kontrolu nad trgovačkim centrom, ubijena petorica napadača

Screenshot: YouTube

NAKON puna četiri dana napokon je okončana drama u Nairobiju, javlja BBC, prenoseći izjavu kenijskog predsjednika Uhuru Kenyatte. Vojska je u potpunosti preuzela kontrolu nad trgovačkim centrom, kazao je u obraćanju naciji Kenyatta.

Prema službenom priopćenju, petorica napadača su ubijena, a vojska je privela još 11 osoba koje se sumnjiči za sudjelovanje u napadu. "Kenija je posramila i pobijedila napadače, ali uz velike gubitke", kazao je Kenyatta. Konačne službene brojke pokazuju da je u napadu ubijen 61 civil i šestorica vojnika.

Vlast je proglasila trodnevnu žalost, koja počinje od sutra. Vjeruje se da će broj smrtno stradalih još narasti, budući da vojska još nije izvukla sva tijela zarobljena ispod ruševina trgovačkog centra. 62 osobe se nalaze u bolnicama s težim tjelesnim ozljedama.

Četvrti dan borbe

Borba s teroristima koji se nalaze u trgovačkom centru u Nairobiju u Keniji ušla je danas u četvrti dan. Iako su kenijske vlasti kazale kako je trgovački centar pod njihovom kontrolom, u utorak oko 6.30 sati čuli su se pucnjevi i eksplozije. Iz centra i dalje suklja gusti crni dim.

Još nije jasno nalazi li se u centru netko od civila. Jučer je objavljeno kako su spašeni svi civili, no moguće je da se netko još uvijek nalazi unutar centra. Prema posljednjim informacijama stradale su 62 osobe, a Crveni križ 65 osoba vodi kao nestale nakon napada. Kenijske vlasti tvrde kako su teroristi pritisnuti i da nemaju gdje pobjeći.  Prema saznanjima BBC-a, u napadima je ubijeno šest napadača, a uhićeno je više od 10 osoba povezanih s napadom.

Stručnjak za sigurnost, koji je htio ostati anoniman, kazao je za AP kako je u posljednjih 24-36 sati oslobođeno dosta taoca, uključujući i one koji su se skrivali. No, kazao je kako "je jasno" da kenijske vlasti "nisu u potpunosti "očistile" zgradu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kenijska ministrica vanjskih poslova Amina Mohamed kazala je kako su među napadačima dvije ili tri osobe američkog državljanstva i jedna osoba britanskog državljanstva. U intervjuu za PBS kazala je da su Amerikanci stari između 18 i 19 godina te da su somalijskog ili arapskog podrijetla, a živjeli su "u Minnesoti ili drugim mjestima" u SAD-u. Kazala je i kako je među napadačima Britanka koja je "takve napade izvela već nekoliko puta".

"Bijela udovica" je ubijena?

Ministar unutarnjih poslova Joseph Ole Lenku kazao je kako su svi napadači muškarci od kojih su neki nosili žensku odjeću. Reuters saznaje da je među ubijenim teroristima i bjelkinja. Špekulira se da bi to mogla biti Samantha Lewthwaite, odnosno "Bijela udovica".

"Bijelu udovicu", suprugu terorista Abdullaha Shaheeda Jamala znanog i pod imenom Germaine Maurice Lindsay, koji je bio među samoubojicama koji su izveli bombaške napade 7. srpnja 2005. godine u londonskoj podzemnoj željeznici, kenijske vlasti traže već dugo vremena zbog terorističkih aktivnosti, podmetanja bombi te planiranja terorističkih napada. Kako prenose britanski mediji, vjeruje se da je upravo "Bijela udovica" i u najnovijem slučaju "mozak operacije".

Razlog napada je prisutnost Kenije na jugu Somalije

Teroristička skupina Al-Šabab preuzela je odgovornost za napad koji je započeo još u subotu oko 12 sati po lokalnom vremenu. Teroristi su upali u trgovački centar Westgate u Nairobiju i počeli pucati po ljudima. Prema izjavama očevidaca mete su im bile osobe koje nisu muslimanske vjeroispovijesti, a napad su izveli zbog kenijskog prisustva na jugu Somalije.

"Razlog zbog kojeg smo napali jest da bi branili svoj narod i svoju zemlju. Kenija nas je napala i još uvijek kontroliraju dijelove naše zemlje. Rekli smo Kenijcima i onima koji dolaze u Keniju da nećemo tolerirati to što nam Kenija radi", poručio je za Channel 4 neimenovani glasnogovornik terorističke skupine Al-Šabab.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara