Okrugli stol "Dan ljudskih prava: Oslobodimo se predrasuda-upoznajmo Rome"

Okrugli stol "Dan ljudskih prava: Oslobodimo se predrasuda-upoznajmo Rome"

Foto: Ured za ljudska prava

POVODOM Međunarodnog dana ljudskih prava, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u suradnji s Vijećem Europe organizira okrugli stol "Dan ljudskih prava: Oslobodimo se predrasuda - upoznajmo Rome".

Na okruglom stolu u knjižnici Bogdana Ogrizovića bit će predstavljena kampanja Vijeća Europe 'Dosta!' kojoj je cilj borba protiv diskriminacije pripadnika romske nacionalne manjine u cijeloj Europi. Hrvatska je toj kampanji pristupila 29. srpnja 2008. godine.

Također, na okruglom stolu bit će predstavljena i izložba Barvale, crnogorskog umjetnika Duška Miljanića, koja promiče uključivanje jedne od najranjivijih skupina u društvu portretirajući osobe romskog podrijetla koje su ostvarile osobni i profesionalni uspjeh.
 

Dan otvorenih vrata "Kuće ljudskih prava"

Kuća ljudskih prava povodom Međunarodnog dana ljudskih prava organizira Dan otvorenih vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuća ljudskih prava Zagreb mreža je šest organizacija civilnog društva iz Zagreba, koju su 2008. godine osnovali Babe! Budi aktivna, budi emancipirana, Centar za mirovne studije, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM) i Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja Svitanje s ciljem sustavnije zaštite i promocije ljudskih prava u Hrvatskoj.

Članica je međunarodne Mreže kuća ljudskih prava sa sjedištem u Oslu i zagovaračke mreže 67 organizacija civilnog društva Platforma 112 - Za Hrvatsku vladavine prava.

Njezine aktivnosti su razvoj, monitoriranje i zagovaranje domaćih te međunarodnih javnih politika vezanih za zaštitu i promociju ljudska prava, provođenje istraživanja i pisanje izvještaja iz područja ljudskih prava,  neformalno umrežavanje organizacija i inicijativa civilnog društva koje rade na promociji i zaštiti ljudskih prava, pružanje direktne zaštite (pravne i psihološke) žrtvama različitih kršenja ljudskih prava.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca na dan kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine, povodom čega Kuća ljudskih prava organizira Dan otvorenih vrata. Građani mogu dobiti besplatno pravno savjetovanje, pogledati izložbu vizualnih materijala povodom 20 godina postojanja Građanskog odbora za ljudska prava, sudjelovati u predstavljanju publikacije "Putokazi prema slobodnim i odgovornim medijima" ili pogledati neke tematske dokumentarne filmove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara