Okrupnjavanje zemljišta: Završena Javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o komasaciji

 Ilustracija: scx.hu

ZAVRŠILA je Javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o komasaciji koja je trajala mjesec dana.

Nakon obrade pristiglih primjedbi i prijedloga, koji će biti objavljeni na internetskoj stranici Ministarstva poljoprivrede, Nacrt prijedloga Zakona o komasaciji bit će upućen u zakonsku proceduru donošenja.
 
Zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta trebao bi omogućiti okrupnjavanje posjeda u veće i pravilnije katastarske čestice, radi njegovog ekonomičnijeg iskorištavanja, te stvaranja povoljnijih uvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje i povećanje konkurentnosti.
 
Poslovi komasacije prema prijedlogu zakona, obavljat će se se na temelju višegodišnjih programa, koje donosi Hrvatski sabor i godišnjih programa, koje donosi Vlada Republike Hrvatske.
 
Za izradu programa komasacije bit će nadležna Agencija za poljoprivredno zemljište.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Programima će se utvrđivati područja na kojima će se obaviti komasacija, izvori financiranja te rokovi za provedbu programa.
 
Zakon predviđa da se sredstva potrebna za izvršenje programa osiguravaju iz državnog proračuna, a mogu se osigurati i iz sredstava donacija, sredstava jedinica lokalne i regionalne samouprave te drugih sredstava zainteresiranih pravnih i fizičkih osoba.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara