Olujić: Tomislav Karamarko mumificirani je hrvatski Putin, štetan za demokraciju

Olujić: Tomislav Karamarko mumificirani je hrvatski Putin, štetan za demokraciju

Screenshot: HRT

KRUNISLAV OLUJIĆ gostovao je danas kod Aleksandra Stankovića u Nedjeljom u 2, a u emisiji se osvrnuo na nekoliko aktualnih tema, poput rasta tečaja franka, polemika oko Obiteljskog zakona te na aktualne pravosudne peripetije oko Branimira Glavaša.

Olujić se obrušio na odluku Ustavnog suda o suspendiranju Obiteljskog zakona, a kritizirao je i način odabira sudaca Vrhovnoga suda.

"Ustavni sud prvi je put suspendirao jedan zakon, a skandalozno je što na sebe preuzima ulogu zakonodavca, pa na snagu vraća stari zakon.

Ustavni sud može odlučivati o suglasnosti pojedinih odredaba zakona s Ustavom, ali nisam siguran da je bio u pravu kad je donio ovakvu odluku jer za nju nema ustavno-pravnog temelja - sud ga ne može u potpunosti suspendirati", smatra."Razlozi za takvu odluku su politički. Obiteljski zakon je proglašen svjetonazornim, a on to nije", rekao je Olujić, dodajući kako je suspendirani zakon rađen u skladu s modernim europskim standardima", drži Olujić.

Dodao je kako je i sam iskusio nepravednost Ustavnog suda, a istaknuo je kako se suci biraju po političkom kriteriju.

"Naša javnost zna da su ustavni suci dovođeni po političkim kriterijima. Oni bi se trebati birati po kriteriju toga da moraju biti istaknuti pravnici i pravni stručnjaci. Svaki od sudaca Ustavnog suda ima stranački dres, mogu vam ih poimence nabrojati", dodao je bivši predsjednik Vrhovnog suda.

Molbu Aleksandra Stankovića da približi ulogu Ustavnog suda gledateljima, Olujić je izjavio kako Ustavni sud uopće nije sud, već preuzima ulogu četvrte vlasti - u državi koja poznaje trodiobu vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bajić dobar kandidat, Šeks kriv odabir

Dodao je i kako Vladimir Šeks ne bi bio dobar odabir za Ustavni sud, zbog njegove poodmakle životne dobi, s obzirom na to da mandat traje osam godina.

S druge strane, Olujić je istaknuo kako bi Mladen Bajić mogao biti značajno pojačanje za Ustavni sud.

"Riječ o jednom od najuspješnijih i najdugovječnijih glavnih državnih odvjetnika", smatra.

Krunislav Olujić kritizirao je i način na koji se HDZ vodi pod žezlom Tomislava Karamarka.

"Mumificirani hrvatski Putin" Karamarko

"Karamarko došao na čelo stranke putem unutarstranačkih izbora. Riječ je o osobi koja je opasna za demokratske procese u Hrvatskoj. I prije sam ga nazivao mumificiranim hrvatskim Putinom, a pri tome stojim i danas", kazao je.

Kao Karamarkov uteg Olujić navodi i obavještajnu pozadinu, koja po njemu može biti opasna po demokraciju unutar jedne stranke.

"Još će me proglasiti komunjarom"

Olujić je Stankoviću rekao kako je i par dana pred emisiju dobio nekoliko prijetnja, među kojima se nalazilo i upozorenje da "stane na loptu".

Odgovarajući na pitanje koje si je sam postavio, kazao je kako uči argentinski tango za slučaj da bude prisiljen emigrirati u inozemstvo - za slučaj da Karamarko pobijedi na izborima.

"Još bi me mogli prozvati jugonostalgičarom, komunjarom ili državnim neprijateljem", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara