Olujno nevrijeme na Malti i Siciliji: S prevrnutog broda spašeno devetoro djece

Foto: MeteoWeb

DOK HRVATSKA, kao i veći dio staroga kontinenta, zadnjih dana uživa u stabilnom kasnoljetnom vremenu, jug srednjeg Sredozemlja, točnije područje Malte i Sicilije, imaju vrlo nestabilne vremenske prilike koje podsjećaju na ranu jesen, piše Crometeo.hr.

Sustav olujnih grmljavinskih oblaka razvio se u četvrtak ujutro na obalama Tunisa, te se nastavio kretati prema sjeveroistoku, uz daljnji razvoj grmljavinske naoblake. Sredinom dana i poslijepodne nevrijeme je zahvatilo područje Malte. Dijelovi otoka su u samo nekoliko sati primili 50 litara oborine po metru kvadratnome. Dok se u Italiji temperatura penjala do čak +35°C, na Malti je za vrijeme nevremena pala na samo 19°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijed obilnih oborina, velik dio otoka su zahvatile bujice i poplave. Osim oborine, štetu je načinio i olujan vjetar koji je na obalama dosezao 100 kilometara na sat, rušeći električne stupove, krovove i drveće.

Prava tragedija izbjegnuta je u ovoj maloj otočnoj Sredozemnoj državi kada se broj s devetero djece prevrnuo uslijed olujnog nevremena. Brod se nalazio blizu obale San Paola kada su ga zahvatili veliki valovi i prevrnuli. Valovi su nastali zbog vjetra koji je u to vrijeme puhao s olujnim udarima preko 80 kilometara na sat. Na sreću, sva djeca su spašena i zbrinuta u lokalnu ambulantu, te nitko od njih nije ozlijeđen.

Iako u znatno slabijem obliku, nevrijeme je popodne zahvatilo dijelove Sicilije, Sardinije i Kalabrije. Grmljavinski pljuskovi ponegdje su donijeli novih 20-ak litara oborine po metru kvadratnome. Ovo je već treće nevrijeme na području između Tunisa i juga Italije zadnja dva tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara