Oni su "Spremni": Ruža Tomašić i HSP-ovci u radikalno desnoj koaliciji

Oni su "Spremni": Ruža Tomašić i HSP-ovci u radikalno desnoj koaliciji

Foto: FAH

RUŽA TOMAŠIĆ, predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS), još prošlog tjedna najavila je da će na izbore izaći u koaliciji s Hrvatskom strankom prava (HSP) i Obiteljskom strankom. Daniel Srb, predsjednik HSP-a, sada nam je otkrio i radni naziv te koalicije - "Spremni".

"To je radni naziv, a vidjet ćemo hoće li postati i konačni", kaže Srb u razgovoru za Index. Na pitanje zbog čega su odabrali upravo takvo ime, Srb odgovara: "Zato što smo spremni raditi, preuzeti odgovornost za stanje u Hrvatskoj".

A ime nema baš nikakve veze s ustaškim pozdravom "Za dom spremni", oko kojeg se ovih dana opet vode polemike jer ga pojedini biskupi, akademici i viđeniji desničari žele vratiti u službenu upotrebu?

"Uvijek će biti nekih koji će to tako tumačiti, od volje im. Ima političkih snaga koje su nekad tražile klasne neprijatelje iza ograde, grma, žbuna... Sada više ne traže klasne neprijatelje, nego način ne bi li štošta u Hrvatskoj proglasili neprihvatljivim i fašističkim. A zapravo ne mogu prihvatiti hrvatsku kulturu, hrvatsku povijest, ni samostalnu hrvatsku državu", kaže Srb.

Fašistički pozdrav nije im mrzak

Znači li to da predsjednik HSP-a pozdrav "Za dom spremni", koji je bio službeni pozdrav zločinačke NDH, ne smatra fašističkim? Na to pitanje Srb je izbjegao direktan odgovor, iako iz njegovih riječi nije teško zaključiti što mu je na srcu.

"Ne znam da u Hrvatskoj postoji rječnik zabranjenih riječi ili fraza. Ako postoji, molio bih nekog da me na to upozori pa ću potražiti u Narodnim novinama. A ako ne postoji ne vidim razloga zašto bi se primjerice stalno otvarala rasprava o hrvatskom grbu, niti zašto bi se onaj grb koji počinje prvim bijelim poljem poput onog na krovu crkve na Trgu sv. Marka proglašavalo fašističkim, ustaškim, ne znam ni ja sve kakvim. To je rasprava koju ne prihvaćam jer vodi kontinuiranom demoniziranju hrvatske povijesti i kulture", kaže Srb.

Podsjećamo da je u HSP ovoga tjedna prešao i Branko Borković, poznatiji pod ratnim imenom "Mladi jastreb", koji je ujedno i inicijator ideje da "Za dom spremni" postane službeni pozdrav hrvatskih vojnih snaga. Na predstavljanju Borkovića kao novog aduta stranke, Srb je kazao da HSP tu ideju "apsolutno podržava i želi da se narod o tome očituje na referendumu".

Računaju na deset mandata

Inače, koalicija radikalne desnice računa da će na predstojećim parlamentarnim izborima, koji će se najvjerojatnije održati polovicom studenog, dobiti devet ili deset mandata. Prema ranijoj najavi Ruže Tomašić, heroine hrvatske desnice i apsolutne pobjednice preferencijalnog glasanja na izborima za Europski parlament, birači na koje ciljaju su oni koji "ne žele svoj glas dati SDP-u ili HDZ-u pa bi vjerojatno apstinirali".

"Ovo je dobra ideja i ljudi koji domoljubno razmišljaju neće imati razloga ostati kod kuće", rekla je Tomašić najavljujući novu koaliciju na desnici, koja vjerojatno ovih dana zadaje nemalu količinu briga Tomislavu Karamarku i njegovoj pompozno imenovanoj "Domoljubnoj koaliciji" koju uz HDZ čine redom minorne strančice nesposobne samostalno prijeći izborni prag.

Potencijalni partneri Kujundžić i Željka Markić

Koalicija "Spremni" u narednom bi se razdoblju lako mogla i okrupniti. "Otvoreni smo za razgovore s drugim političkim opcijama koje su zainteresirane pristupiti našoj koaliciji", kaže nam Srb, te dodaje kako očekuju da će u koaliciju uskoro uči Zavjet za Hrvatsku (ZZH) i Akcija za bolju Hrvatsku (ABH). 

ZZH aktivan je od svibnja 2012. godine, a na čelu mu je umirovljeni general Marko Lukić, javnosti najpoznatiji po suludim i dokazano lažnim tvrdnjama da je potpredsjednik Vlade Branko Grčić tijekom ratnih devedesetih bio pripadnik četničkih paravojnih postrojbi u Hrvatskoj. ABH djeluje od travnja 2011. godine kada je osnovana pod vodstvom umirovljenog generala Željka Sačića, a trenutno je vodi kriminalist Željko Cvrtila.

Obje ove stranke bile su dio propalog Saveza za Hrvatsku, u čijem članstvu su bili i HSP, kao i Hrast, Hrvatska zora, HDSSB, ali i A-HSS koji se u međuvremenu pridružio SDP-ovoj koaliciji za predstojeće izbore. Iz ovog popisa više je nego jasno da su opravdane špekulacije prema kojima bi se koaliciji "Spremni" mogli priključiti još i Željka Markić i Milan Kujundžić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara