Opačić: Ustavni sud nije srušio Obiteljski zakon

Opačić: Ustavni sud nije srušio Obiteljski zakon

Foto: FAH

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić istaknula je danas da Obiteljski zakon nije srušen, Obiteljski zakon je na snazi, a Ustavni sud je reagirao na jedno proceduralno pitanje.

"Ovdje je riječ o tome da je Ustavni sud RH u šest dana reagirao na jedno proceduralno pitanje", istaknula je Opačić u izjavi novinarima ispred zgrade Vlade RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Novi Obiteljski zakon stupa 1. rujna na snagu, a 1. srpnja, odnosno 28. lipnja stupilo je na snagu samo nekoliko odredbi koje nam omogućavaju da u ova dva ljetna mjeseca pripremimo pravne zastupnike koji će se baviti pravima zaštite djece i osoba kojima se oduzima poslovna sposobnost kako bismo onda 1. rujna doista imali sve da zakon može stupiti na snagu", istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Ustavni sud je, odlučujući o prijedlogu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Obiteljskoga zakona koji su dale odvjetnice udurge B.a.B.e., od Hrvatskog sabora zatražio da odmah uskladi dva članka Obiteljskog zakona jer je utvrdio da oni, promatrani zajedno, ne zadovoljavaju zahtjevu vladavine prava. Ustavni sud je zaključio da se članci 562. i 563., odnosno prijelazna i završna odredba mogu tumačiti tako da su u Hrvatskoj od 28. lipnja do 1. rujna na snazi dva zakona istog naziva - zakon iz 2003. koji prestaje važiti 1. rujna i zakon iz 2014. koji je na snagu stupio 28. lipnja.

Izuzmu li se prijelazna i završna odredba, kaže se u izvješću Ustavnog suda, na snazi će biti samo članci koji uređuju Centar za posebno skrbništvo i članak koji obvezuje Ministarstvo socijalne politike i mladih da do 28. rujna osnuje Centar za posebno skrbništvo. Ostalih 553 članka i tri stavka stupit će na snagu 1. rujna. Ustavni sud zaključuje da je isključivanje 98,4 posto odredaba od pravnog osnaženja izravno suprotno stupanju na snagu Obiteljskog zakona 28. lipnja 2014.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara