Operacija "Barbika": Tajni plan protiv Kolinde Grabar Kitarović?

Foto: Index

U URED predsjednika Ive Josipovića stigao je danas dokument na 13 stranica nazvan "Akcijski plan Barbika - radna verzija, strogo povjerljivo", koji sadrži popis aktivnosti kojima bi se u predstojećoj predsjedničkoj kampanji trebala diskreditirati HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, potvrđeno je iz Ureda predsjednika. Predsjednik Josipović smatra da se radi o podmetanju te da je dokument kreacija paraobavještajnog podzemlja. O tome je govorio dijelu novinarima danas u svom uredu.

"Umjesto afirmiranja kandidata, krenulo se s difamiranjem protivnika"

"Poraziti Barbiku već prije izbora i/ili je natjerati na povlačenje kandidature te tako otvoriti prostor za nesmetanu pobjedu kandidatu SDP-a", jedan je od ciljeva radne verzije Akcijskog plana "Barbika", dokumenta koji nalikuje satiri, a kojeg je na svom Facebook profilu objavio Romano Bolković navodeći kako autori ne vrijeđaju samo Kolindu Grabar Kitarović, već i Ivu Josipovića, ali i svekoliku javnost.

Bolkovićev stav je da se radi o namještaljci protiv Josipovića: "Kako to u nas već biva, prije no što je prava predsjednička kampanja započela, umjesto afirmiranja kandidata, krenulo se s difamiranjem protivnika: s namjerom da se denigrira Ivu Josipovića, produciran je - jasnim rukopisom kloake kojoj je Miroslav Tuđman dao ime "obavještajno podzemlje" - materijal imena Akcijski plan `Barbika`".

Podmetanjem je ovaj navodni plan ocijenio i sam predsjednik Ivo Josipović, koji tvrdi kako ne stoji iza blaćenja protukandidatkinje, ali je uvjeren i kako iza ovog podmetanja ne stoji ni Kolinda Grabar Kitarović. Tko im podmeće - ne zna se.

Dragovan: SDP s tim nema veze

Uz dokument je bilo popratno pismo anonimne, navodno zabrinute SDP-ovke koja tvrdi da je dokument nastao u SDP-u, za potrebe Ive Josipovića u predsjedničkoj kampanji. Josipović je istaknuo da ga se, fingiranjem takvog dokumenta, nastoji difamirati kao osobu koja vodi prljavu kampanju, a s druge strane neke legitimne primjedbe koje bi mogao iznijeti protukandidatkinji tijekom kampanje unaprijed prikazati kao još jedno podmetanje.

Josipović smatra da Kolinda Grabar-Kitarović nema veze s ovim te da se radi o prljavom obliku političke borbe i da istraživanje autora nije posao za sigurnosne službe zbog čega ih, kazao je, neće niti angažirati. Ne navodeći pojedinosti, rekao je da je u dokumentu riječ o tome da bi, između ostalog, plasirao kako Grabar-Kitarović lažira istraživanja javnog mnijenja, pojedinosti o njezinu osobnom životu, da bi je posprdno nazivao Barbikom, pa čak plasirao karikaturu "Barbike" kako pleše užičko kolo.

U navodnom dokumentu kaže se da s detaljima plana u Uredu predsjednika trebaju biti upoznati njegovi savjetnici Saša Perković i Romana Vlahutin, a u SDP-u glavni tajnik stranke Igor Dragovan. Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan upitan da komentira slučaj kratko je Hini odgovorio da SDP s tim nema veze, dok se do komentara HDZ-a za sada nije moglo doći.

 

 

A evo što u famoznom planu piše...

Misija i vizija:

 • Osigurati drugi mandat predsjedničkom kandidatu SDP-a Ivi Josipoviću već u prvom izbornom krugu.
 • Otvoriti prostor za nesmetanu pobjedu kandidatu SDP-a potpunom neutralizacijom glavne protukandidatkinje ("Barbike")

Ciljevi:

 1. Okupiti sve članove i simpatizere SDP-a, kao i koalicijske partnere oko predsjednika Josipovića te onemogućiti soliranje nekih drugih kandidata na lijevom centru.
 2. Ohrabrivati kandidature što većeg broja solo-kandidata na desnom centru i radikalnoj desnici s ciljem usitnjavanja glasova na suprotnoj strani te naročito medijski pratiti i podržavati kandidaturu Milana Kujundžića.
 3. Poraziti Barbiku prije izbora i/ili je natjerati na povlačenje kandidature te tako otvoriti prostor za nesmetanu pobjedu kandidatu SDP-a.
 4. Neprekidno pratiti razvoj političkog rejtinga predsjednika Josipovića i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića pa u skladu s kretanjima tempirati odvojene i zajedničke nastupe kao i sve izjave.
 5. U javnosti kontinuirano isticati politički uspon Barbike kao ponizne sluškinje veleizdajnika Ive Sanadera.
 6. Obezvrijediti Barbiku preko medija i udruga civilnog društva te je prikazati kao potpunu neznalicu, koja je sve postigla dodvoravajući se visokim političarima suprotnog spola.
 7. Iskoristiti sva prikupljena saznanja, informacije i poluinformacije te proširiti glasine o osobnom životu Barbike, njenim starim ("zaboravljenim") ljubavima, bračnim problemima i sl.
 8. Prikazati Barbiku kao poslušnicu Zapada, naročito Amerike te iskoristiti loš rejting Amerikanaca kod građana pravoslavne i muslimanske vjeroispovijesti, ali i dijela katolika, pristaša teorija zavjere i sl.
 9. U ključnom trenutku slomiti ideološki oslonac Barbike preko činjenice da su joj svi članovi uže obitelji bili partizani - ovu činjenicu što više popularizirati u "desnim" medijima.
 10. Uključiti sve lojalne članove i simpatizere SDP-a u provođenje akcijskog plana.

Kolindi Grabar Kitarović žele naštetiti - vicevima o plavušama!?

No, to nije sve, glavne sastavnice djelovanja još su urnebesnije pa tako, između ostalog sadrže prenošenje glasina, ismijavanje i kreiranje što više dobrih viceva o plavušama. Na osobnoj razini je planiraju napasti "otkrivanjem pikanterija iz osobnog života", a smatraju kako je to najbolje učiniti putem prijatelja u stranim medijima, idealno iz Belgije.

Plan sadrži i anketni inženjering, a tvorcima Akcijskog plana "Barbika" cilj je da u javnost dospiju frizirani rezultati koji će Josipovića prikazivati kao nadmoćnog, a njegovu protukandidatkinju diskreditirati u očima desničarskih birača.

"Ako je i od obavještajnih otpadaka, i kao smeće je bezvrijedno: ne da se čak ni reciklirati!"

"Svaki izbori donesu poneku negativnu kampanju. Ovi iznenađuju preuranjenošću te pojave, što otkriva znatnu nervozu. Ne bih rekao na desnici, nego bih rekao u htonskim slojevima naše politike. Ipak, čak i podzemlje ima ispisaniji rukopis: ako je i od obavještajnih otpadaka, i kao smeće je bezvrijedno: ne da se čak ni reciklirati! Pogledati i - baciti.

A Josipovića i Kolindu Grabar Kitarović pustiti na miru do jeseni, da u uljuđenim i decentnim odmjeravanjima pokažu govori li slika više od tisuću riječi, ili je jedna dovoljna da slika nestane, jer nam padne mrak na oči", zaključio je Bolković komentirajući Akcijski plan "Barbika".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara