Opet iznad zakona: Linić nadopunio imovinsku karticu, ali neće biti kažnjen

Foto: Goran Mehkek (Cropix) 

MINISTAR financija Slavko Linić predao je, nakon pisanja Indexa o tom propustu, 21. kolovoza ove godine Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dopunu svoje imovinske kartice te je sad u nju upisana i tvrtka "Saturno primo" u vlasništvu njegove supruge Ksenije Linić. Čelnica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Dalija Orešković potvrdila nam je kako je Linić zakasnio s prijavom gotovo devet mjeseci, no isto tako nam je rekla kako Linića zapravo ne očekuju nikakve sankcije zbog toga. 
 
Povjerenstvo: Linić je trebao prijaviti tvrtku do 31. prosinca prošle godine!
 
Podsjetimo kako je Index 5. kolovoza ove godine objavio da ministar Linić nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici tvrtku svoje supruge iako je prema zakonu to morao napraviti do 31. prosinca prošle godine. Tvrtka je osnovana u ožujku prošle godine s temeljnim kapitalom od 30 tisuća kuna, a osnovna djelatnost društva je "savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem". 
 
Ministarstvo financija, odnosno ministar financija, nije se tada očitovao na naš upit zašto nije prijavio tvrtku svoje supruge, ali je isto tako nakon što je priča dospjela u javnost odlučio postupiti po Zakonu i prijaviti izmjenu u svojoj imovinskoj kartici. S gotovo devet mjeseci zakašnjenja. 
 
 
"Prema zakonu ne postoje točno određene sankcije ako se zakasni s prijavom. No, građani imaju pravo znati tko ih je sve htio zakinuti za bitnu informaciju te će Povjerenstvo na kraju godine objaviti tko je sve osim Linića zakasnio sa svojom prijavom. To je zapravo i prava kazna za one koji se ne drže odredbe zakona jer će im građani Hrvatske, odnosno njihovi birači, manje vjerovati", kaže nam Orešković složivši se kako je neprijavljivanje tvrtke supruge ministra teži previd, odnosno bitna izmjena u imovinskoj kartici koja je morala biti odmah navedena. 
 
Linić na listi dužnosnika kojima treba manje vjerovati
 
Prema zakonu Povjerenstvo nakon što utvrdi manjkavost u imovinskoj kartici može samo upozoriti dužnosnika da popuni karticu. Ako se on ogluši na zahtjev tek tada su moguće i sankcije. Orešković je naglasila za Index da je Povjerenstvo provjeravalo oko 2.500 imovinskih kartica hrvatskih dužnosnika te su otkrili kako je čak 600 imovinskih kartica manjkavo, odnosno da ne sadrže sve bitne podatke. 
 
Sva imena, među kojima i ono Slavka Linića, naći će se tako na popisu Povjerenstva na kraju godine. 
 
Zorislav Antun Petrović: Morala je biti neka kazna
 
Zorislav Antun Petrović bivši član Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa kaže nam da su u slučaju ministra Linića trebale postojati neke sankcije jer se ovakav Zakon mora shvatiti ozbiljno. 
 
"Zakon je tu da se poštuje, a pogotovo bi ih se trebali pridržavati oni koji ih i donose i provode. Ovakve situacije loše su ne samo za dužnosnika, nego su loše za samu državu jer se daje pogrešna poruka", kaže Petrović dodajući da je Zakon o sprječavanju sukoba interesa donesen kako bi se olakšao život dužnosnika te omogućila lakša vladavina da se ne bi došlo u potencijalni sukob interesa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Prema Petroviću, samo kašnjenje prijave tvrtke u imovinskoj kartici nije najvažniji dio zakona i ne bi trebale biti predviđene teže sankcije, ali svakako bi na takve stvari trebalo paziti i ne bi se smjele događati ministrima. 
 
Podumljak: Linić kroz fiskalizaciju traži maksimalnu transparentnost, a on sam nije na to spreman
 
Munir Podumljak, čelnik nevladine udruge Partnerstvo za društveni razvoj, već duže vrijeme upozorava na manjkavosti Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Od neprimjerenih formulara u kojima nedostaju članstva dužnosnika u nekim društvima, odnosno interesnim skupinama, pa do činjenice da se Povjerenstvo više bavi imovinom nego samim sukobom interesa. 
 
"Manjkavost zakona zapravo pokazuje spremnost ove Vlade da bude transparentna i otvorena. Koliko im je do toga stalo vidimo zapravo svakoga dana pa i u ovom primjeru", kaže Podumljak za Index naglasivši da se vlada u Hrvatskoj posebno opustila nakon ulaska u Europsku uniju jer je time i nestao pritisak da se naša zemlja mora obračunati s korupcijom i pospješiti zakon o sprječavanju sukoba interesa. 
 
Konkretno za Linića, Podumljak kaže kako je on i ovim slučajem pokazao pravo lice:
 
"Dugo se predstavlja kao 'onaj koji jedini radi u Vladi', no onda na vlastitom primjeru propusti pokazati koliko je bitna transparentnost u poslovanju. Od poduzetnika se preko fiskalizacije traži maksimalna transparentnost, otvorenost i striktno držanje zakona dok on sam za takvo nešto nije spreman. Tako to ide. Pokazuju se 'mišići' na običnim građanima, a hrabrosti nedostaje kada ih treba pokazati najmoćnijim. I ovim primjerom Linić je pokazao da je nedodirljiv".
 
Zelić: Zakon je manjkav!
 
Za Dragana Zelića iz GONG-a i ovaj slučaj ministra Linića ukazuje na manjkavosti Zakona koji bi trebao sprječavati sukob interesa. 
 
"Svi dužnosnici moraju se pridržavati pravila koja su donesena i držati se vrlo visokih kriterija kada je riječ o sprječavanju sukoba interesa. Uostalom ova Vlada na početku svog mandata naglasila je kako žele biti drugačiji i transparentniji, no čini se da to baš i nije tako", rekao je Zelić komentirajući za Index slučaj Linićeve imovinske kartice. Čelnik GONG-a tvrdi kako izostanak tvrtke iz imovinske kartice nije pretežak "krimen", no takvu grešku nikako ne bi smio napraviti jedan ministar. 
 
"Upravo visoki dužnosnici Vlade, pogotovo premijer i ministri moraju biti primjer građanima. Ovakve stvari ne bi se smjele događati", kaže Zelić dodajući kako je Zakon o sprječavanju sukoba interesa pun manjkavosti počevši od toga da je rezerviran samo za dužnosnike, ali ne i za ostale. Zelić tako podsjeća na slučaj nekih sudaca koji su viđeni u javnosti na ispijanju kava s ljudima s kojim se ne bi trebali sresti. No sve je to prošlo bez sankcija. 
 
"Sukob interesa je predvorje korupcije i to treba ozbiljno shvatiti", rekao je Zelić na kraju. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara