Opet nam prijeti opći štrajk! Sindikati se povlače iz pregovora o ZOR-u i GSV-a, traže Mrsićevu ostavku!

Opet nam prijeti opći štrajk! Sindikati se povlače iz pregovora o ZOR-u i GSV-a, traže Mrsićevu ostavku!

Foto: Hina

SINDIKALNE središnjice povlače se iz pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR) i Gospodarskog socijalnog vijeća (GSV), te traže ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića zbog jednostrano nametnutih rješenja u novom ZOR-u, objavili su danas njihovi čelnici s konferencije za novinare održane ispred Banskih dvora.

Najavili su prosvjedni skup na Markovu trgu u četvrtak, 5. prosinca, kada se očekuje da će Vlada sa sjednice uputiti u Hrvatski sabor izmjene ZOR-a. Poručili su da će na nasilje vladajućih odgovoriti koristeći sve zakonske mogućnosti, a nije isključena ni organizacija generalnog štrajka.

Vlast je prevarila radnike!

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever optužio je Vladu da je nevjerodostojan pregovarač, jer je već usuglašena rješenja jednostrano promijenila. Ministar Mrsić ne poštuje prethodni dogovor da radni tjedan ne može biti dulji od 48 sati, a eventualno produljenje može biti utvrđeno isključivo kolektivnim ugovorom.

Sada predlaže da poslodavac može produljiti radni tjedan na 56 sati bez kolektivnog ugovora, a kolektivnim ugovorom samo iznad 56 do 60 sati tjedno, rekao je Sever. Mrsić jednostrano ukida dosadašnju odredbu o 8 sati dopuštenog prekovremenog rada tjedno i uvodi novu odredbu o 16 sati prekovremenog rada, i to bez kolektivnog ugovora. Time je pogazio svoju riječ i potpis u vezi zahtjeva SSSH i NHS o rasporedu radnog vremena, istaknuo je Sever.

Upozorio je na neprihvatljiv odredbe o produljenju roka za rad preko agencija za privremeno zapošljavanje, upitavši kakvo je to privremeno zapošljavanje na tri godine. Vlast je prevarila radnike, nju nije briga za radnike i vlastitu nesposobnost prevaljuje na radnička leđa, ustvrdio je Sever.

Vlada maksimalno nastoji smanjiti radnička prava, a Mrsić slijepo slijedi zahtjeve Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda kako bi povećao konkurentnost hrvatskog radnika, no pravi problem leži u nesposobnosti hrvatskih managera, tvrdi predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Neprihvatljivim je ocijenio povišenje dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina i najavio da sindikati na to neće pristati.

Neka premijer kaže da nema rješenje!

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ocijenio je argument da će "lakše otpuštanje omogućiti lakše zapošljavanje" neprihvatljivim. Vlada je dovoljna sama sebi i mi bismo očito trebali samo platiti porez i ništa ne pitati kako bismo bili izručeni krupnom kapitalu na milost i nemilost, ustvrdio je Jakuš dodavši kako Vlada ruši cijenu rada da bi radnici nesigurni u svoju budućnost pristali na sve.

Vladin neoliberalni koncept i neznanje ne mogu izvući Hrvatsku iz krize pa je vrijeme da premijer Zoran Milanović građanima kaže da su zatečeni situacijom i da nemaju rješenje, rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Podsjetio je da je Milanović na početku mandata tvrdio kako nema potrebe mijenjati ZOR jer radnička prava nisu velika, a cijelo vrijeme Vlada radi suprotno. Hrvatska ima mnoge probleme, no Vlada nema kulturu dijaloga i iz toga proizlazi većina tih problema, drži Ribić.

Mrsić žali što su sindikati napustili pregovore, a ostavku neće dati

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas da mu je žao što su sindikati napustili pregovore o Zakonu o radu (ZOR), najava generalnog štrajka je njihovo legitimno pravo, a ostavku ne namjerava dati.

"Žao mi je što nismo uspjeli postići konsenzus sa sindikatima. Godinu i pol pregovaramo, dogovaramo se oko zakona, vrijeme je da moramo donositi odluke i, na žalost, konsenzus ne možemo postići", rekao je Mrsić novinarima u Saboru.

Uvjeren je da novi ZOR čuva radna mjesta i omogućuje investicije. "Na tim premisama smo gradili izmjene ZOR-a, nikoga nismo varali, nikoga nismo 'preveslali'. Cijelo vrijeme smo sjedili za stolom, razgovarali smo, ali jasno da nema uvijek jedne istine, postoji i druga istina, i poslodavci imaju svoje zahtjeve", kazao je.

Mrsić tvrdi da je Vlada napravila jedino što je u ovom trenutku mogla - na sebe je preuzela teret donošenja odluke i novog ZOR-a.

"Jesmo li donijeli pravu odluku, to će suditi građani na izborima, ali smatramo da će ZOR, ovakav kakav smo predložili, omogućiti da se u Hrvatskoj otvaraju radna mjesta, da nam dolaze investicije i da, s druge strane, očuvamo posao i sigurnost našim radnicima", rekao je Mrsić.

Na najavu sindikata da će stupiti u opći štrajk kazao je kako je to legitimno pravo sindikata. "Ponavljam da je sad vrijeme kada treba donositi odluke. Ova Vlada je donosila odluke i donosit će te odluke i dalje", poručio je Mrsić.

Odbio je tvrdnje sindikata da je prije godinu dana govorio kako ZOR ne treba mijenjati.

"Nisam rekao da ne treba mijenjati ZOR. Mi smo prije godinu i pol, kad smo krenuli u izmjene, rekli da ZOR treba mijenjati i da ćemo ga mijenjati u dvije etape. Prvi korak smo obavili, sad je bilo predviđeno da izmijenimo ZOR", rekao je.

"8 sati rada, 8 sati, odmora, 8 sati sna"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U zadnjih godinu i pol pregovarali smo o svakoj stavci ZOR-a. Neke stvari smo dobro dogovorili, uvažili smo dio stajališta sindikata, a fleksibilno radno vrijeme nam služi da očuvamo radna mjesta i proizvodnju, te omogućimo poslodavcima da reagiraju na tržišne zakonitosti i na povećanje proizvodnje. To je stvar oko koje bi trebali poslodavci i sindikati postići konsenzus", kazao je Mrsić.

Naglasio je da "nitko nikog nije prevario ni preveslao" - sindikati su zahtijevali da se u rasporedu radnog vremena ništa ne mijenja, a poslodavci da se ono fleksibilizira u potpunosti.

Vlada smatra da predloženo rješenje omogućava zaštitu radnika, da se taj institut ne zloupotrebljava, u čemu posebno veliku ulogu ima inspektorat rada, a s druge strane omogućava poslodavcima da reagiraju na zakonitosti tržišta rada, uvjeren je Mrsić.

Naglasio je kako kolektivno pregovaranje nije isključeno te da se ne odustaje od sustava "8 sati rada, 8 sati, odmora, 8 sati sna".

"U nekim dijelovima sustava to funkcionira, a u nekim drugim dijelovima, kao što je recimo građevinarstvo ili ugostiteljstvo, u vrijeme sezone radi se i po 60 sati. Dakle mi nismo ništa promijenili, samo smo pojednostavili to što se događa u društvu", rekao je Mrsić.

Žao mu je što su sindikati tako reagirali, ali to je njihovo legitimno pravo. Mrsić se nada da će se sindikati ipak vratiti za pregovarački stol.

Na poziv sindikata da podnese ostavku odgovorio je, "neću dati ostavku, ali to je dio političke borbe", te dodao da "ZOR ide na Vladu i u Sabor".

"Hrvatska je u teškoj gospodarskoj situaciji s lošom prognozom za budućnost"


U vezi najave sindikata da će napustiti Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) zbog neslaganja s predloženim izmjenama ZOR-a javila se i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) koja ističe da je "Hrvatska u teškoj gospodarskoj situaciji s lošom prognozom za budućnost, pa stoga moramo mijenjati zakone koji su prepreka izlasku iz krize".

Postojeći ZOR je jedan od utega hrvatske konkurentnosti budući je neusklađen sa stvarnim potrebama i realnim stanjem na tržištu, smatraju u HUP-u.

Očekujemo odgovoran pristup svih uključenih strana jer je socijalni dijalog najvažniji u donošenju zakona za građane. Gospodarski uvjeti s kojima se suočavamo nalažu promjene koje trebaju omogućiti fleksibilnije poslovanje, koje će stimulirati lakše zapošljavanje i, u konačnici, potaknuti kotač ekonomije u pozitivnom smjeru, stoji u priopćenju HUP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara