Opet odbijenica iz Europe: Kandidat Kukuriku koalicije za suca na Europskom sudu za ljudska prava nije prošao

Opet odbijenica iz Europe: Kandidat Kukuriku koalicije za suca na Europskom sudu za ljudska prava nije prošao

Foto: cro-eu.com

VLADA premijera Milanovića doživjela je još jedan udarac iz Europe. Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PSVE) odbila je prihvatiti Alana Uzelca, kandidata Kukuriku koalicije za suca Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i time vladu RH obvezala na izbor novih kandidata.

Naime, od tri predložena kandidata - Jasne Omejec, Ksenije Turković i Alana Uzelca, prihvaćene su Omejec i Turković, dok je Uzelac odbijen uz obrazloženje da je nekvalificiran za suca ESLJP. Uzelac je, kako saznajemo, na saslušanju pred članovima PSVE ocijenjen vrlo niskim ocjenama. Osim toga predstavnici skupštine Vijeća Europe kritizirali su i samu njegovu kandidaturu, budući da on nije izabran na natječaju provedenom u studenom prošle godine, na kojem je prošao Đuro Sessa, sudac Vrhovnog suda.

Uzelac umjesto Sesse

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natječaj za izbor kandidata za suca ESLJP u raspisala je HDZ-ova vlada 4. studenog, a selekciju je provelo peteročlano povjerenstvo na čelu s HDZ-ovom Anom Lovrin. U Povjerenstvu su još bili Zoran Pičuljan, tajnik u Ministarstvu pravosuđa, Davor Krapac, sudac Ustavnog suda, Ana Garačić, sutkinja Vrhovnog suda i Željko Potočnjak, profesor Pravnog fakulteta. Među prijavljenim kandidatima povjerenstvo je prednost dalo Jasni Omejec, sutkinji Ustavnog suda, Kseniji Turković, profesorici Pravnog fakulteta u Zagrebu i Đuri Sessa. Njih je, nakon izbora, trebala potvrditi vlada Kukuriku koalicije. No, ona je s popisa kandidata izbacila Đuru Sessu, u javnosti često osporavanog suca bliskog Vladimiru Šeksu, te predložila Alana Uzelca, profesora Pravnog fakulteta u Zagrebu. Uzelac, nažalost nije prošao visoke kriterije Europskog suda za ljudska prava, a PSVE je kritizirao i njegovo imenovanje "po političkom kriteriju" nakon provedenog natječaja.

Pusić: Točno je da Uzelac nije potvrđen

"Istina je da kandidat Alan Uzelac nije potvrđen pred PSVE-om, i da ćemo morati ponovo organizirati izbor kandidata za suca Europskog suda za ljudska prava.", potvrdila je za Index i Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova. Ministrica Pusić uvjerena je da će izbor kandidata uslijediti brzo i da će biti usklađen sa zahtjevima Vijeća Europe. "Ne vidim da tu postoje ozbiljnije prepreke. Mislim da ćemo vrlo brzo naći dobro rješenje.", smatra Pusić.

Mjesto suca na na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu za naše pravnike i suce predstavlja vrhunac karijere, s prestižnom plaćom od 18 tisuća eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara