Opet skandal s unutarstranačkim izborima u SDP-u!

Opet skandal s unutarstranačkim izborima u SDP-u!

Foto: FAH

DOK SU na izbornoj konvenciji zagrebačkog SDP-a neki kandidati za čelnike, među kojima su Ivo Jelušić, Gordana Sobol i Igor Rađenović odustali od kandidature za potpredsjednike tvrdeći kako ne žele sudjelovati u "tehničkim izborima" i "šalabahter demokraciji", predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić navodi da nikakih šalabahtera nije bilo, a Rajko Ostojić da konvencija protiče izvrsno i po protokolu.

Novi potpredsjednici zagrebačkog SDP-a izabrani su na konvenciji nakon drugog kruga glasovanja i to su Saša Molan, Draženko Pandek, Zvane Brumnić i Vesna Nađ, dok Tin Pažur nije odabran kao potpredsjednik, no u stranačkom je predsjedništvu.

Na listi kandidata za potpredsjednike isprva je bilo 10 kandidatura, no lista se "prepolovila" nakon odustajanja Igora Rađenovića, Gordane Sobol, Ive Jelušića, Dijane Bezjak i Marijana Pilaša. Oni su odbili sudjelovati u, kako tvrde, farsi demokracije i kontroliranim izborima. Uvjereni su u postojanje naputaka za glasovanje, neki su ih i osobno vidjeli i ističu kako se takvo što u SDP-u nikada nije dogodilo.

Jelušić: Ovo je demokratska farsa

"Odustao sam od kandidature jer su ovo samo tehnički izbori. Izbori su se dogodili već prije i ne želim sudjelovati u nečemu što je demokratska farsa", izjavio je Ivo Jelušić novinarima u pauzi konvencije, a sličnog mišljenja je i kandidat za potpredsjednika Igor Rađenović koji je odustao prije nekoliko dana.
 
"Izbori bi trebali biti festival demokracije, a izbori za mjesne organizacije pokazali su da je ovo više festival šalabahter demokracije", kazao je Rađenović i ustvrdio kako bi unutarstranački izbori trebali ojačati stranku, a ne oslabiti je, što je, po njegovom mišljenju, slučaj u Zagrebu.
 
Gordana Sobol navela je kako je imala iskrene namjere sudjelovati u kandidaturi, ali i dodala da "ne želi biti propuštena kroz nečiji filter" te naglasila kako je izborna komisija na konvenciji trebala, i bez njenog upozorenja, pročitati sve koji su odustali od kandidatura, a takvih je bilo na desetke. Dodala je i kako je imala priliku vidjeti "šalabahter".
 
Sobol: Ne želim sudjelovati u strogo kontroliranoj konvenciji
 
"Ako je istina da je ovo strogo kontrolirana konvencija, ne želim u tome sudjelovati", poručio je Mirando Mrsić, koji nije želio ni pristupiti glasovanju.
 
Nadam se, dodao je, kako je svima jasno da neke stvari moramo mijenjati i da u stranci moramo postati drugovi i početi razgovarati, a ne gledati se preko nišana. "Ovo što se danas događa - vidite koliko je ljudi odustalo - to se dosad u SDP-u nije događalo", rekao je Mrsić i dodao kako iz toga treba izvući pouke i vidjeti na koji način dalje.
 
Podsjetio je da su se u kampanji za predsjednika zagrebačkog SDP-a zaklinjali da će onaj koji pobijedi okupiti sve, "no ovo što se danas dogodilo je suprotno od toga", rekao je.
 
Bernardić: Nije ovo dječji vrtić
 
"Nismo dječji vrtić, ovo je ozbiljna organizacija", poručio je pak predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić i dodao kako prvi put u povijesti svi članovi SDP-a imaju pravo birati kandidate.
 
"To je snaga demokratskog procesa", rekao je i dodao da, "ako je prije i mogao biti prijedlog 'odozgora', sada definitivno svi kandidati dolaze iz baze".
 
Na upit novinara o povlačenju nekih kandidatura, Bernardić je odgovorio: "Ne mogu komentirati uvrijeđene mlade". Istodobno, apelirao je na zajedništvo, suradnju i koordinaciju i pozvao sve kolege da se uključe u rad zagrebačkog SDP-a.
 
"Manje ega i taštine, a više poniznosti, zajedništva i solidarnosti s građanima, to je ono što nam treba", rekao je Bernardić.
 
Ostojić: Prvi puta čujem za šalabahtere
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Opovrgnuo je nagađanja oko postojanja naputaka članstvu o tome kako glasovati, tzv. šalabahtera, o čemu su jučer pisali neki mediji, a danas potvrdili i neki na konvenciji.
 
"Nije bilo nikakvog šalabahtera. O čemu pričamo?", kazao je Bernardić poručivši kako ne teba sumnjati u moral i poštenje 6600 članova zagrebačkog SDP-a.
 
Za Rajka Ostojića, potojanje šalabahtera je "prvi glas".
 
"Prvi put čujem za šalabahtere. To mi je prva informacijama", rekao je Ostojić novinarima na upit o tome zna li za šalabahtere. Ocijenio je da konvencija teče "izvrsno i po protokolu" i ustvrdio da su ovi izbori bili najdemokratskiji do sada. "SDP je bar dosad bio nositelj barjaka demokracije, definitivno mislim da se to desilo i danas", rekao je Ostojić.
 
Komadina: Tko gubi ima pravo da se ljuti 
 
"To vam je demokracija - ili vas netko kandidira ili se sami kandidirate ili se sami povučete", rekao je te dodao da je u uređenim demokratskim državama to uobičajen postupak, a da su ovo "dječje bolesti hrvatske demokracije".
 
Na upit novinara opovrgnuo je raskol u SDP-u. "Raskola u SDP-u apsolutno nema. To mogu definitivno potvrditi, nema niti naznaka raskola", naglasio je.
 
Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina rekao je da nije najbolje informiran i ne zna ništa o razlozima odustajanja nekih kandidata jer mu je matični riječki SDP, no apelirao je na jedinstvo, stabilnost i odgovornost navodeći kako je doprinositi stranačkom jedinstvu odgovornost svih.
 
"Tko gubi ima pravo da se ljuti", rekao je, a na pitanje kako gleda na dvije struje u zagrebačkom SDP-u, odgovorio je da demokracija često nosi podjele. Napomenuo je da u SDP-u imaju vrlo demokratski sustav glasovanja: jedan čovjek - jedan glas pa, dodaje, "kad netko izgubi, recidiv tog sustava znaju biti podjele".
 
Milanović opet nije bio 
 
No, snaga pojedinca je u tome da takve podjele nadiđe, rekao je i apelirao na članove zagrebačkog SDP-a da odrade konvenciju do kraja gdje će netko dobiti, a netko izgubiti povjerenje kolega.
 
Na pitanje da komentira zašto na konvenciji nije bilo predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, rekao je da Milanović nije bio niti na jednoj konvenciji jer ih ima previše te ustvrdio da njegov izostanak ne bi mogao nazvati znakovitim.
 
U zadnji čas, neodgodivim obvezama ispričao se predsjednik Sabora Josip Leko, pa ga nije bilo na 12. izbornoj konvenciji koja se održava pod nazivom "Snaga za budućnost", gdje je 464 od 510 delegata danas glasovalo o potpredsjednicima zagrebačkog SDP-a i drugim stranačkim organima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara