Opire se izručenju: Australska vlada na Kapetana Dragana potrošila dva milijuna dolara

Opire se izručenju: Australska vlada na Kapetana Dragana potrošila dva milijuna dolara

Foto: Hina

AUSTRALSKA je vlada dosad na Dragana Vasiljkovića (kapetana Dragana) koji se opire hrvatskom zahtjevu za izručenjem zbog ratnih zločina, potrošila dva milijuna australskih dolara ili 1,4 milijuna eura, objavila je australska televizija SBS.

Vasiljković, koji je u Australiji uzeo ime Daniel Snedden, u zatvoru je Parklea u Sydneyu. Njega Hrvatska tereti da je počinio zločine kao zapovjednik srpske paravojne postrojbe.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006., ali je australska vlada tek u studenome 2012. donijela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005.

Ured australskog saveznog državnog odvjetnika rekao je za SBS da je vlada do sada potrošila 950.000 australskih dolara za pravne troškove odgovarajući na žalbe koje je Vasiljković podnosio sudu. Od 2006. on je iskoristio svoje pravo žalbe na izručenje u 12 različitih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim toga, australska savezna policija potrošila je 500.000 dolara da ga pronađe kada je nestao na nekoliko tjedana 2010.

Na temelju podataka zatvorske službe, procjenjuje se da je njegovo pritvaranje koštalo vladu Novog Južnog Walesa više od pola milijuna dolara.

Vasiljkovićevi odvjetnici pokušavaju pred saveznim sudom osporiti zahtjev za njegovim izručenjem Hrvatskoj na proceduralnoj osnovi.

Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe.

Vasiljković se nalazi u zatvoru od 2006., osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara