Oporba zagalamila o pitanju DUUDI-ja

Oporba zagalamila o pitanju DUUDI-ja

Foto: FAH

IZMJENE Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora saborski su klubovi danas poduprli, no oporbeni HDSSB raspravu je iskoristio kako bi opetovano aktualizirao pitanje državne imovine kojom raspolaže Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

"Državne agencije, zavodi i slični u zakupu su kod privatnih ili pravnih osoba, obitavaju u prostorima koji nisu državni, a dok u državi ne pometemo vlastito dvorište, taj problem nećemo riješiti. Oni koji bi se trebali brinuti o javnome brinu se o privatnome, a to se predloženim zakonom ne rješava", rekao je HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić.

"To su paušalne ocjene", uzvratio mu je SDP-ov zastupnik Alen Prelec.

"Kada će DUUDI raspisati natječaj za sve prazne prostore, kojih je u Hrvatskoj jako puno, i kada će se propisati rokovi u kojima će se ti prazni prostori u vlasništvu države morati staviti u funkciju?" upitao je Grubišić.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković-Kunšt objasnila je kako se Zakonom o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora među ostalim uređuje kupoprodaja poslovnog prostora u vlasništvu RH, županija, gradova te jedinica lokalne i regionalne samouprave.

"Vlada predlaže zakonske izmjene zbog usklađivanja sa Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, čijim je stupanjem na snagu prestala s radom Agencija za upravljanje državnom imovinom, a njezine je ovlasti preuzeo Državi ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Nakon preuzimanja poslova, uočeno je da zakonodavni okvir nije dostatan za uređenje svih zakupnih odnosa koji su u ovlasti DUUDI-ja", objasnila je zamjenica ministra pravosuđa.

Šuker: Jesu li svi ugovori koje je DUUDI sklopio nakon ukidanja Agencije valjani?

Jesu li svi ugovori koje je DUUDI sklopio nakon ukidanja Agencije, s obzirom na to da zakon nije bio promijenjen, valjani, zanimalo je HDZ-ovog zastupnika Ivana Šukera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora uklanjaju se nedostatci uređenja zakupnih odnosa iz ovlasti Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Uređuje se postupanje u slučaju propuštanja zakupodavca da zakupniku koji ispunjava uvjete dostavi ponudu za sklapanje novog ugovora, propisuju se uvjeti koje zakupnik mora ispuniti radi ostvarivanja prava na kupnju poslovnog prostora u vlasništvu RH te se uređuje zakupni odnos u slučajevima isteka sklopljenog ugovora o zakupu s korisnicima koji su ispunjavali obveze iz ugovora.

Nezavisni zastupnik Slavko Linić podupro je namjeru da se poduzetnicima koji su redoviti u plaćanju obveza po zakupnom odnosu omogući prolongiranje ugovora za dodatnih pet godina, i to neovisno o tome je li u pitanju RH ili jedinca lokalne i regionalne samouprave.

Podsjetio je međutim kako se u većini jedinica lokalne samouprave ugovor sklapa na 10 godina tijekom kojih se, rekao je, tržišni uvjeti znatno mijenjaju.

"Moramo se prilagoditi tržištu jer mnogi obrtnici jedva sklapaju kraj s krajem"

"Dajte mogućnost da jedinica lokalne samouprave korigira postojeću izlicitiranu visinu, a vezano za tržišne odnose u tom trenutku", predlagao je Linić.

"Moramo se prilagoditi situaciji i tržištu jer mnogi obrtnici jedva sklapaju kraj s krajem pa makar da mu se omogući korekcija cijene u dugom zakupnom razdoblju. Neka takve cijene budu, primjerice, procjena sudskih vještaka", predložio je Tomislav Klarić (HDZ).

"Predloženim izmjenama i dopunama omogućit će se cjelovito uređenje zakupnih odnosa za poslovne prostore u vlasništvu Republike Hrvatske i jedinica lokalne, područne, to jest regionalne samouprave te se utvrđuju kriteriji i postupak za prodaju tih poslovnih prostora", misli je HNS-ov zastupnik Boris Blažeković.

Zakon o listi tjelesnih oštećenja

Sabor je večeras kratko raspravio i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o listi tjelesnih oštećenja.

"Donošenjem Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom osnovan je Zavod za vještačenje te profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a unutar tog zavoda ustrojeno je jedinstveno tijelo vještačenja koje postupa u skladu sa Zakonom o jedinstvenom tijelu vještačenja i Uredbom o metodologijama vještačenja. Tom uredbom, koja je 1. siječnja ove godine stupila na snagu, uređen je na jedinstven način i postupak vještačenja radi ostvarivanja prava u svim područjima na temelju nalaza tijela vještačenja. Predlaže se stoga prestanak važenja Zakona o listi tjelesnih oštećenja od dana početka primjene te uredbe", objasnio je zamjenik ministra rada Božidar Štubelj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara