Opozicija Republike Srpske kreće u rušenje Dodika

Screenshot: Youtube

BIVŠI predsjednik Republike Srpske (RS), lider Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i zastupnik Narodne skupštine RS Dragan Čavić kaže u razgovoru za Agenciju Anadolija (AA), komentirajući najave u zamahu opozicije u tom bosanskohercegovačkom entitetu, da predsjednik RS-a Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) poslije izbora 2014. godine moraju otići sa scene, te da je to, gledajući iz ugla opozicije, definitivno moguće ostvariti.

Mada su Opći izbori u BiH tek za godinu dana, neformalna kampanja je, očekivano, startala već nakon sezone godišnjih odmora. Nameću se i pitanja ima li alternative Dodiku? Analitičari se slažu da opozicija u RS može srušiti Milorada Dodika, ali samo ako je ujedinjena.

''Realno, postoje objektivne šanse da se dogodi stvarna promjena na izborima iduće godine'', komentira Čavić za AA.

Poručuje da je opozicija u RS jedinstvena, te da ju Dodik ne može razbiti, pa makar nudio i novac.

''Imali smo više razgovora, predstavnici svih opozicijskih stranaka, i postigli smo načelni dogovor o zajedničkom nastupu. Ja nemam nikakve dileme da ćemo imati pojedinačne kandidate za zajedničkog člana Predsjedništva BiH, za predsjednika RS. Mislim da će biti široka koalicija, jedna lista od više stranaka, i za Parlamentarnu skupštinu BiH, nastojimo da napravimo koalicijske liste i za Narodnu skupštinu RS'', govori Čavić.

Razgovori su, podsjeća, dosta puta vođeni.

''Kako sad stvari stoje, to ide u pravcu koji daje izvjesnost da će doći do potpunog koalicijskog dogovora na vrijeme, a da bi se u same izbore ušlo zajednički. To je već samo po sebi dovoljno snažna poruka prije svega SNSD-uz i njihovim kandidatima za naredne izbore'', govori bivši čelnik RS.

Kaže da računa i na Srpsku demokratsku stranku (SDS) iako je SNSD s tom strankom partner u državnoj vlasti.

''Apsolutno, da, računamo na njih. Razgovaramo, ti razgovori idu dobrim putem, mislim da će sve to ići u dobrom pravcu'', ocijenio je Čavić.

Iduće godine će, tvrdi, biti skoro devet godina kako je na vlasti struktura sa SNSD-om na čelu, te Demokratskim narodnim savezom (DNS) i Socijalistima.

''Tih devet godina je bilo dovoljno da se upoznaju njihove dobre i loše strane. Stvoren je dovoljno snažan blok opozicije, a s druge strane, ambijent koji je stvoren zbog njihovih političkih i ekonomskih promašaja, ne ide im na ruku'', istaknuo je Čavić.

Komentirajući česte Dodikove optužbe kako se zavjera protiv njega priprema u inozemstvu, optužujući opoziciju da praktično predstavlja operativce antisrpskih stranih agentura, Čavić odlučno kaže da ''to ne može proći''.

''Ne mogu proći te isprazne priče. Te kvalifikacije su demaskirane, to više ne prolazi, ta vrsta retorike sigurno više neće imati utjecaja na ishod izbora. To je već sada jasno, a jasno je bilo i na prošlim lokalnim izborima. Sve ono što je rađeno od ozbiljnih anketa u proteklom razdoblju, pa i u posljednje vrijeme, pokazuje da takve vrste pitanja uopće ne opredjeljuju ishod izbora'', govori Čavić.

Ljudi su, istaknuo je Čavić, opterećeni ekonomsko-socijalnim problemima i promašajima ove vlasti.

''Siguran sam da mnogi žele promjene, to je potpuno jasno'', rekao je Čavić.

On je na kraju odbacio mogućnost da opozicijski blok bude razbijen unosnim ponudama vladajućeg SNSD-a koji, ipak, kontrolira sve resurse u RS, odnosno da Dodik nastavi vladati u partnerstvu sa eventualno jednom strankom aktualne opozicije.

''To u ovim okolnostima uopće više nije moguće! Mogu sa sigurnošću reći za blok stranaka u kojem se mi nalazimo i s kojima pregovaramo, da je teško bilo koga okrenuti u tom pravcu. Mislim da je opozicija ovaj put odlično konsolidirana, s odličnim iskustvom s lokalnih izbora kad samo praktično zbog zajedničke podrške kandidatima za načelnike općina i zajedničkog djelovanja uopće napravili ogromne promjene na lokalnim izborima. Nastavit će se taj trend i nije realno očekivati nešto mimo toga'', zaključio je Dragan Čavić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara