Orban: Podrška Srbiji je naša moralna obveza

Orban: Podrška Srbiji je naša moralna obveza

Foto: Hina

POMOĆ i potpora Srbiji na putu eurointegracija moralna je obveza Mađarske, poručio je danas mađarski premijer Viktor Orban u Beogradu, gdje je održana prva zajednička sjednica vlada dviju država.

Nakon sastanka ministara i razgovora s premijerom Aleksandrom Vučićem Orban je pohvalio odlučnost srbijanske vlade i rekao da očekuje uspješnu suradnju.

Orban je naglasio da Mađarska podupire priključenje Srbije Europskoj uniji i isključio mogućnost da Budimpešta odustane od takvog stajališta.

"Srbija je naša moralna obveza i to je politika povijesnog zajedništva Srbije i Mađarske", rekao je Orban.

Uz uzajamne ocjene da su odnosi dviju država u usponu, Vučić je istaknuo da će "Srbija biti dobar partner" Mađarskoj s kojom gradi odnose povjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odnosi Srbije i Mađarske su u usponu i umjesto formalno dobrih, tradicionalno nepovjerljivih odnosa, nadam se da sada uspostavljamo odnose povjerenja, iskrenosti, poštovanja i razumijevanja”, rekao je srbijanski premijer.

Vučić je novinarima u Palači Srbija rekao da su "mogućnosti bilateralne suradnje ogromne", istaknuvši da su, među ostalim, teme s mađarskim kolegom bile gradnja pruge Beograd–Budimpešta i Subotica–Segedin–Baja, te otvaranje više prijelaza duž srpsko-mađarske granice.

Orban je kao vodeći projekt u suradni dviju država istaknuo prugu Beograd–Budimpešta i potvrdio da će Mađarska osigurati uvjete da se promet na tom željezničkom koridoru modernizira jer je "neprihvatljivo je da putovanje vlakom od Beograda do Budimpešte u 21. stoljeću traje osam sati".

"Zato ćemo učiniti sve da se to putovanje prepolovi", rekao je Orban.

On je najavio i sudjelovanje njegove zemlje u projektu Južni tok istaknuvši da Mađarska zime osigurava "energetsku stabilnost".

Mađarski premijer razgovarao je danas i s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a na tom su sastanku bilateralni odnosi ocijenjeni intenzivnijim u odnosu na ranije godine, a Orban je naglasio da Mađarska "suštinski zalaže za punopravno članstvo Srbije u EU".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara