Orban traži autonomiju za Mađare izvan granica Mađarske

Foto:Arhiva

MAĐARSKA će braniti svoja prava unutar Europske unije, a za Mađare koji žive izvan matične zemlje, u središnjoj Europi, uključujući i Ukrajinu, traži autonomiju, izjavio je u subotu predsjednim mađarske vlade Viktor Orban. Orban kojega je u subotu parlament ponovno imenovao predsjednikom vlade nakon što je prošlog mjeseca pobijedio na parlamentarnim izborima, izjavio je kako etnički Mađari podupiru njegovu politiku ujedinjenja nacije "preko granica".

Njegova je vlada u prošlom mandatu nudila Mađarima u susjednim zemljama mađarsko državljanstvo.

Orban, 50-godišnji bivši borac protiv komunizma, proteklih se godina u nekoliko navrata sukobio s Europskom unijom zbog svojih jednostranih poteza.

"Mađarsko je pitanje za nas europsko pitanje", rekao je Orban u svome prvom govoru u parlamentu nakon ponovnog izbora.

"Mađari koji žive u Karpatskom bazenu imaju pravo na dvostruko državljanstvo, imaju pravo na zajedništvo, kao i na autonomiju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni Mađari danas smatraju da je Trianonski sporazum iz 1920. godine nacionalna tragedija, jer je njime Mađarska ostala bez dvije trećine teritorija, a milijuni Mađara ostali su živjeti u drugim državama, Rumunjskoj, Slovačkoj, Ukrajini i Srbiji.

Orbanova popularnost porasla je i zbog toga što je Mađarima u inozemstvu omogućio da glasuju na izborima.

On se nikada nije zauzimao za ponovno pripajanje izgubljenih područja Mađarskoj, ali su njegove ideje i aktivnosti izazvale ljutnju u nekim susjednim državama.

Kako je rekao u subotu, pitanje Mađara u inozemstvu aktualno je posebno zbog stanja u susjednoj Ukrajini, u kojoj živi oko 200 tisuća Mađara, koji imaju pravo na mađarsko državljanstvo i samoupravu.

"To je naše jasno očekivanje od nove Ukrajine, koja sada poprima oblik", rekao je Orban, dodajući da nove ukrajinske vlasti imaju potp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara