Orbanove mjere bankare bacile na koljena: U 2014. mađarske banke izgubile 1,5 milijarde eura

Orbanove mjere bankare bacile na koljena: U 2014. mađarske banke izgubile 1,5 milijarde eura

Foto: FAH

MAĐARSKE banke prošlu su godinu završile s gubitkom od 1,5 milijarde eura, odnosno 446,5 milijardi mađarskih forinti, javlja Reuters.

Prema podacima Mađarske narodne banke, zakonom propisane kompenzacije koje su banke bile prisiljene isplatiti klijentima glavni su razlog za ovakve gubitke. U 2013. godini, na primjer, bankari su ostvarili dobit od 31,2 milijarde forinti.

Prema preliminarnim podacima središnje banke, zajmodavci su za potrebe rezerviranja i otpisa lani izdvojili ukupno 776,3 milijarde forinta, znatno više od 286,6 milijardi forinta izdvojenih za iste 2013. godine.

Neto kamatni prihodi toga sektora smanjeni su za nešto manje od jedan posto te su pali na 944,6 milijardi forinta. Istovremeno, neto prihodi od naknada i provizija skočili su za 156 posto, na 130,3 milijarde forinta. Operativni troškovi banaka u istom su razdoblju smanjeni za oko jedan posto te su iznosili 686,4 milijarde forinta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potkraj prošle godine ukupna imovina mađarskih zajmodavaca iznosila je 32.866 milijardi forinta, što je povećanje od 5,4 posto u odnosu na kraj 2013. godine. U istom je razdoblju neto udio kredita skliznuo oko 0,5 posto, na 15.858 milijardi forinta, dok je udio depozita uvećan za 7,8 posto, na 16.045 milijardi forinti.

Vrhovni sud presudio da su prakse banaka nepravedne

Podsjetimo, mađaska vlada na čelu s Viktorom Orbánom lani je omogućila dužnicima da kredite u stranim valutama pretvore u kredite u domaćoj valuti po povoljnom tečaju. Krediti su bili ukupne vrijednosti oko 10,3 milijarde eura, a gotovo četiri petine svih stambenih kredita su bili u švicarskim francima.

Pri pretvorbi kredita uzeta su dva referentna tečaja – srednji tečaj Mađarske narodne banke od 7. studenoga, kada je donesena odluka o pretvorbi, i tečaj od 16. lipnja, kada je Vrhovni sud donio odluku da su prakse banaka kada je riječ o kreditima u stranim valutama u pojedinim slučajevima bile nepravedne, do 7. studenoga.

Konvertiranje je provedeno po nižem od dva tečaja – 256,6 forinti za švicarski franak te 309,0 forinti za euro. Pretvorbe kredita počele su odlukom Monetarnog savjeta da središnja banka za pretvorbu mora bankarskom sektoru osigurati devet milijardi eura, potom je središnja banka sa sudionicima procesa sklopila ugovor kojim se obvezuje da će im osigurati iznos potreban da se umanji tečajni rizik operacije, a zauzvrat su se kreditne institucije obvezale da će novac za konvertiranje kupiti od nje, a ne na deviznom tržištu.

Banke prisiljene platiti

Ministarstvo gospodarstva tada je najavilo i ukidanje kredita u stranim valutama. Prema odluci Vrhovnog suda mađarska Vlada je odredila da banke, njih oko 400, moraju obeštetiti korisnike jer su nepravedno određivale kamate za kredite. Oni dužnici koji su s bankama sklopili nagodbu, isplatu očekuju u proljeće. Središnja banka izdvojila je tri milijarde eura iz rezervi radi podrške bankama.

U Mađarskoj je trećina troška konvertiranja išla na teret građana, trećina na teret banaka, a trećina na teret vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara