Osam godina projekta "Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj"

Foto: UNDP.hr

U ZAGREBU će se održati završni skup i panel-diskusije povodom zaključenja osmogodišnje provedbe nacionalnog projekta "Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj" programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Ovaj EE projekt započet je 2005. godine s ciljem izgradnje kapaciteta za primjenu sustavnog i kontinuiranog upravljanja energijom u svim zgradama javnog sektora te informiranja i edukacije zaposlenika javnog sektora, ali i građana, kako bi se potakla primjena energetski efikasnih (EE) tehnologija, materijala i usluga, odnosno smanjila nepotrebna potrošnja energije i emisija štetnih stakleničkih plinova u atmosferu.

Završni skup EE projekta održava se nakon osam godina sustavne provedbe aktivnosti u državnoj, regionalnoj i lokalnoj upravi. Provedba tih aktivnosti rezultirala je oformljenim timovima za gospodarenje energijom (EE timovima), nacionalnim Informacijskim sustavom za gospodarenje energijom kroz koji se redovito prati potrošnja energenata u javnim zgradama, investicijama u projekte povećanja energetske efikasnosti, povećanjem korištenja EE proizvoda, kao i milijunskim uštedama. Ovom prilikom, aktivnosti projekta i službeno se prenose s UNDP-a na hrvatske institucije - Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Kako su izvijestili iz UNDP-a, nakon službenog prijenosa aktivnosti projekta uslijedit će uvodno predavanje prof. Davora Pavune te panel-diskusije s uvaženim hrvatskim stručnjacima iz navedenih područja, s kojima će se razgovarati o energetici u Hrvatskoj te budućnosti zelene energije, kao i o ulozi javnog sektora u njenom korištenju i poticanju.

Za vrijeme trajanja završnog skupa, na platou Gradec bit će održan Info dan energetske efikasnosti (EE info dan), namijenjen građanima i sudionicima skupa. Na EE info danu će u sklopu infomobila tvrtki-partnera EE projekta biti izloženi EE proizvodi i sustavi, a građanima će na raspolaganju biti energetski savjetnici i stručnjaci za besplatno savjetovanje o EE mjerama kojima je moguće ostvariti uštede u kućanstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara