Osam zainteresiranih za kupnju Imunološkog: Početna cijena 49,3 kn po dionici

Osam zainteresiranih za kupnju Imunološkog: Početna cijena 49,3 kn po dionici

Foto: Index

MINISTAR Vrdoljak kazao je danas na Vladi kako počinje javno prikupljanje ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda, potvrdio je da su primili 8 pisama namjere.

"Početna cijena dionice Imunološkog je 49,3 kn, a investitor je obvezan u proizvodnju uložiti min. 100 milijuna kn", kazao je Vrdoljak. Investitor je dužan osigurati da se proizvodnja Imunološkog zavoda održava trajno na teritoriju RH.

Vlada je u petak donijela odluku o provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju nešto više od 54 posto dionica Imunološkog zavoda te o njihovoj početnoj cijeni od 49,3 kune za dionicu.

Prema odluci, prikupljat će se obvezujuće ponude za kupnju 157.997 dionica iz državnog portfelja, što čini 54,38 posto temeljnog kapitala Imunološkog zavoda, a kontrolni paket dionica od 25 posto plus jedna dionica ostaje u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Početna cijena za kupnju dionica je 49,30 kuna po dionici, a investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi. Rok završetka investicijskog ciklusa je godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

Investitor mora osigurati i trajno održavanje proizvodnje na teritoriju Hrvatske te osigurati proizvodnju krvnih derivata iz ljudske plazme isključivo iz plazme prikupljene od populacije u Hrvatskoj, kako bi se osiguralo ostvarivanje načela samodostatnosti za proizvode iz plazme vlastitog porijekla, namijenjenih vlastitoj populaciji, temeljem sustava dobrovoljnog i neplaćenog davalaštva krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potencijalni investitori pozvat će se na dostavu obvezujućih ponuda za kupnju dionica u roku od 15 dana od danas. Rok za podnošenje obvezujućih ponuda je 30 dana od dana kada Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) uputi potencijalnim investitorima poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju dionica Društva.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako je sazrelo vrijeme za nastavak potrage za strateškim partnerom Imunološkog zavoda, jer je poslovanje tvrtke stabilizirano i nije ugroženo, a zaostale plaće isplaćene.

Nastavljajući, Milanović je rekao da je Imunološki zavod još jedan primjer tvrtke koja se našla u ozbiljnim problemima zbog, kako je rekao, "nerada i tko zna čega za što je odgovorna bivša, HDZ-ova vlada." Problem Imunološkog je dočekao aktualnu Vladu, kaže Milanović i ona ga rješava, što pokazuje da joj je stalo, ali da ga ne može rješavati "ispod stola, s prijateljima, nego po proceduri koja je zahtjevna."

Kazao je da će Imunološki zavod nastaviti raditi i da ga se neće "raščerupati kao što su neki htjeli prethodnim mjeseci", što je rezultat Vladina rada.

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica i dokapitalizaciju Imunološkog zavoda raspisan je početkom svibnja, a na prodaju je bio ponuđen državni udjel od 73,41 posto dionica Imunološkog zavoda. Na njega je pristiglo osam pisama namjere, od čega su tri od inozemnih ulagača.

Interes su tada iskazali Bilthoven Biologicals, Nexus Private Equity Partners, Royal Derryclare iz Dublina, riječki Jadran Galenski laboratorij, zagrebačka Geneza, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Grad Zagreb i zagrebačka tvrtka Visia Croatica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara