Osim što Muhamed plače, u novom Charlie Hebdou ubijeni karikaturisti orgijaju, a teroristi lete u nebo

Osim što Muhamed plače, u novom Charlie Hebdou ubijeni karikaturisti orgijaju, a teroristi lete u nebo

Foto: Guliver Image / Getty Images

U TRI milijuna primjeraka tiskano je novo izdanje satiričkog časopisa Charlie Hebdo, a prvi primjerci već se nalaze na kioscima. List će se prodavati u 25 zemalja svijeta, a bit će preveden na 6 jezika.

 "Charlie ima puno novih prijatelja", piše u uvodniku na drugoj stranici novog broja, prenosi CNN.

List zahvaljuje "milijunima poklonika koji su zaista na našoj strani, koji su iskreno i duboko Charlie", referirajući se na slogan "Ja sam Charlie" sada sveprisutnom u glavnom gradu Francuske.

Jedan od crteža u broju od srijede nosi natpis "Keep Calm and Charlie On", preinaku britanske izreke "Keep Calm and Carry On" (smireno nastavi).

Čak i Parižani koji preziru sekularne stavove i ponekad neobuzdane crteže kažu kako bi rado kupili primjerak u znak stava protiv prošlotjednog terorističkog čina.

U glavnom francuskom gradu u srijedu ujutro na nekim prodajnim mjestima formirali su se i redovi, piše BBC.

Rasprodan u 30 minuta

Vlasnici kioska za francuske su medije kazali kako su primili veliki broj rezervacija a jedno je prodajno mjesto u Parizu prodalo sve primjerke u samo 30 minuta.

Brojke o ukupnoj prodaji nisu zasad dostupne.

Od Europe do Australije, brojni dnevnici u svijetu objavili su bez oklijevanja tu naslovnicu izvanrednog broja pripremljenog u prostorijama dnevnika ljevice Liberation među kojima su i vodeći svjetski listovi Washington Post, Frankfurter Allgemeine, Corriere della Sera i Guardian.

Jedna od karikatura prikazuje dvojicu terorista kako se penju u nebo i pitaju "Gdje je 70 djevica?" a u pozadini ubijeni članovi redakcije Charlie Hebdo sudjeluju u orgijama.

Izdanje je raspoloživo na šest jezika među kojima engleskom, arapskom i turskom.

Vrlo je malo medija na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi prenijelo naslovnu karikaturu.

Objavljivanje tih crteža "uvredljivih spram proroka potpirit će mržnju", ocijenio je u utorak navečer Al-Azhar, jedna od najuglednijih institucija sunitskog islama, sa sjedištem u Egiptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj su glavne muslimanske organizacije pozvale zajednicu "da sačuva mir i poštuje slobodu mišljenja" dok je najveći francuski satirički dnevnik Le Canard Enchaine otkrio da je dobio prijetnje dan nakon pokolja u Charlie Hebdou.

"Francuska je u ratu protiv terorizma, džihada i radikalnog islamizma, ali ne protiv vjere", objavila je u utorak francuska vlada.

"I teroristi su nekoć bili djeca"

Autor naslovnice na kojoj se nalazi karikatura uplakanog proroka Muhameda koji u rukama drži natpis "Je Suis Charlie" je Luz koji je dana otkrio zašto baš takva naslovnica.

"Imao sam ideju nacrtati lik Muhameda, jer je to moj lik, jer je postojao, barem u ljudskim srcima, u svakom slučaju postojao je kada sam ga ja nacrtao.

To je lik koji je spalio naše urede, ali i lik zbog kojeg su nas isprva tretirali kao velike bijele vitezove slobode tiska jer nam je izgorio ured. Kada smo godinu dana kasnije ponovno nacrtali taj lik tretirali su nas kao provokativne i neodgovorne. Dakle, zbog ovog su nas lika prozivali bijelim vitezovima ili provokatorima, no mi smo prije svega karikaturisti koji crtaju male ljude kao što to rade djeca.

I teroristi su nekoć bili djeca, crtali su poput nas, poput sve djece, onda su jednog dana možda izgubili svoj smisao za humor, možda više svijet nisu mogli gledati s mrvicom distance, jer to je Charlie – sposobnost da svijet iscrtate s malo distance. I tako sam počeo crtati govoreći sam sebi: 'Ja sam Charlie'. To je bila moja ideja, ali nije bilo dovoljno.Jedino što je preostalo je nacrtati Muhameda, ja sam Charlie. Tada sam ga pogledao i on je plakao. Napisao sam iznad crteža: 'Sve je oprošteno". Tada sam ja zaplakao. Tada smo napokon dobili naslovnicu, konačno smo našli tu prokletu naslovnicu. To je bila naša naslovnica.

Nije to bila naslovnica koju je svijet htio da iscrtamo, to je bila naša naslovnica. To nije naslovnica koju su teroristi htjeli da nacrtamo, jer na njoj nema terorista, samo čovjek koji plače: to je Muhamed. Žao mi je što sam ga ponovno nacrtao, no Muhamed kojeg smo nacrtali je prije svega Muhamed koji plače".

Savez ulema protiv nove naslovnice

Svjetski savez muslimanskih ulema, predvođen propovjednikom Jusefom al-Karadauijem, ocijenio je da "nije mudro" objaviti nove crteže proroka Muhameda, kao što to danas čine brojne novine u svijetu, iz solidarnosti s Charlie Hebdoom.

"Nije ni razumno ni logično ni mudro objaviti crteže i filmove koji vrijeđaju proroka ili napadaju islam", piše u dugom priopćenju ta organizacija sa sjedištem u Kataru kojom predsjedava katarski propovjednik egipatskog podrijetla Jusef al-Karadaui, smatran sivom eminencijom Muslimanskog bratstva.

"Ako se slažemo da su počinitelji napada manjina koja ne predstavlja ni islam ni muslimane, kako se na to može odgovarati djelovanjem koje nije usmjereno na njih nego protiv proroka kojeg poštuje milijardu i pol muslimana?", pita se organizacija u tekstu objavljenom kasno u utorak.

"Samo će potpiriti mržnju, ekstremizam i tenzije"

Po Svjetskom savezu ulema, objavljivanje takvih crteža samo će "dati kredibilitet tezi počinitelja napada po kojoj je Zapad protiv islama".

Ta objavljivanja samo će "potpiriti mržnju, ekstremizam i tenzije", nastavlja organizacija.

Preživjeli iz Charlie Hebdoa u srijedu su izdali prvi broj nakon napada s naslovnicom koja prikazuje Muhameda sa suzom u oku i natpisom "Je suis Charlie".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara