"Osiromašeni građani su pokradeni: U devet godina iz Hrvatske nezakonito izneseno 15 milijardi dolara!"

"Osiromašeni građani su pokradeni: U devet godina iz Hrvatske nezakonito izneseno 15 milijardi dolara!"

Ilustracija: Shutterstock

NATAŠA SRDOČ, Suosnivačica i predsjednica Adriatic instituta za javnu politiku komentirala je izvješće Global Financial Integrity iz Washingtona prema kojemu je iz Hrvatske u periodu 2001-2010 izneseno najmanje 15,2 milijardi dolara. Njezin komentar donosimo u cijelosti:

"Organizacija Global Financial Integrity iz Washingtona objavila je 17. prosinca izvješće o nezakonitim financijskim tokovima iz zemalja u razvoju u periodu 2001 - 2010. Prema nalazima ovog izvješća, oko 6 trilijuna američkih dolara ukradeno je iz siromašnih zemalja kroz kriminal, korupciju i poreznu evaziju u ovom periodu. Samo u 2010. godini, 858.8 milijardi američkih dolara izneseno je iz zemalja u razvoju na isti način.

Stvarni odljevi i veći od navedenih

Autori izvješća navode da su stvarni odljevi i veći od navedenih, te obuhvaćaju novčane odljeve nastale na osnovu krijumčarenja droge, trgovine ljudima i drugim kriminalnim radnjama koje se obavljaju u gotovinskim transakcijama, koji u ovom izvješću nisu registrirani.   

Iz Hrvatske je u periodu 2001-2010 kumulativno izneseno 15.2 milijardi američkih dolara. 15.2 milijardi nezakonitih transfera obuhvaća pokradeni novac prikupljen kriminalom, korupcijom i poreznom evazijom hrvatskih političara i njihovih kriminalaca.

Bez obzira koja je koalicijska vlada bila na vlasti, u prosjeku je godišnje 1.5 milijardi napuštalo Hrvatsku, a najveći odljev postignut je 2008. godine kada je ukupno 2.3 milijarde izašlo iz Hrvatske.

Ovo izvješće otvara mnoga pitanja za koja hrvatski građani i porezni obveznici nisu dobili odgovore. Nameće se i nezaobilazno pitanje koliko je tek ukupno novaca napustilo Hrvatsku u periodu 1991 - 2001 godine. Ovdje se ne mogu u detalje analizirati svi neriješeni slučajevi političke korupcije, poput Brodosplita, Hypo Alpe Adria Banke, Hypo Consultants i brojnih kriminalnih privatizacija, ali se ukratko možemo osvrnuti na par slučajeva koji su znakoviti jer su njihovo rješavanje preuzele SAD.

Američke vlasti prikupile su 185 milijuna kazne od Daimler Chryslera i 45 milijuna od Pfizera vezano za podmićivanje stranih državnih dužnosnika, uključivši i one u Hrvatskoj. Tko su hrvatski dužnosnici koji su primili mito od Daimler Chryslera i Pfizera i koji je iznos nezakonito stečene imovine hrvatska država oduzela od primalaca mita i uplatila u proračun?

Deutsche Telekom platio je 95 milijuna kazne američkim vlastima zbog podmićivanja stranih državnih dužnosnika u Mađarskoj, Crnoj Gori i Makedoniji kako bi održao dominantnu poziciju na tržištu.

Ukoliko je rizik otkrivanja čina podmićivanja i plaćanja kazne bio isplativ ovim tvrtkama - kolika je tek šteta nanesena hrvatskim građanima i potrošačima?

Nezakonito iznesen novac mogao bi poništiti ukupni hrvatski vanjski državni dug

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih 15 milijardi nezakonitih transfera bi moglo poništiti ukupni hrvatski vanjski državni dug ili polovicu ukupnog državnog duga (vanjski + unutarnji - izdane garancije). Naš porez na dodatnu vrijednost  je godinama mogao biti 15 posto i niže, umjesto 22 posto i sadašnjih 25 posto. Još veća je šteta učinjena u izgubljenom ekonomskom rastu -  zbog ovih 15 milijardi, ulagači poštenih namjera zaobilaze Hrvatsku u širokom luku jer je očito da Hrvatska nema vladavinu prava, nezavisno pravosuđe i zaštitu vlasničkih prava koji su neophodni za tržišno gospodarstvo i ulaganja. Bez ulaganja nema novih radnih mjesta i nezaposlenost može samo rasti. 

Ovo izvješće pokazuje da bi bilo vrlo jednostavno ući u trag novcu i identificirati sudionike hrvatskog kriminala i korupcije. Na ovom portalu sam pozvala i hrvatske vlasti da se obrate vlastima u Liechtensteinu i zatraže podatke o polozima i transferima hrvatskih građana koja su prvo završila na računima Hypo Alpe Adria Banke a nakon toga je većina oprana kroz ulaganja u nekretnine.

Neophodno je oduzeti imovinu svim sadašnjim i prijašnjim političarima i imovinu koju su prenijeli svojoj bližoj obitelji i bliskim suradnicima za koju ne mogu dokazati da su je stekli na zakoniti način. Kriminalne privatizacije se moraju poništiti.

Hrvatski javni tužitelj i hrvatske vlasti nemaju opravdanja da se nezakoniti novčani odljevi ne riješe. Uz prisustvo stranih sudaca i tužitelja iz zemalja sa snažnom tradicijom vladavine prava u Hrvatskoj, hrvatski korumpirani suci bi se morali povući, a sadašnji politički pritisak na domaće suce bi izostao.

SAD su odobrile financijska sredstva za američkog tužitelja koji je već prisutan u Hrvatskoj i provodi obuku hrvatskih kadrova. Uz bataljun stranih sudaca posjetitelja i stranih tužitelja, nezakonito stečena imovina hrvatskih političara i kriminalaca mogla bi se oduzeti u relativno kratkom roku.

Osiromašeni hrvatski građani su pokradeni

Osiromašeni hrvatski građani su pokradeni, opterećeni porezima iznad svojih mogućnosti i ne vide budućnost u ovakvoj Hrvatskoj. Mladi opravdano napuštaju Hrvatsku. Kolaps gospodarstva i mirovinskog sustava je neizbježan. Upravo zbog ovih 15.2 milijardi dolara i više (od 1991), te upetljanosti vrha hrvatske političke vlasti vodećih stranaka u političkoj korupciji od 1991. godine, hrvatski građani su danas lišeni povoljnog ekonomskog okruženja u kojemu bi mogli uspješno raditi i živjeti.

2013. godinu možemo započeti sa stranim sucima i tužiteljima-posjetiteljima i  vraćanjem opljačkanih 15.2 milijardi u riznicu. Nama ne trebaju novi porezi. Mi trebamo vladavinu prava, nezavisno pravosuđe i zaštitu vlasničkih prava. Tada ćemo moći smanjiti postojeće poreze!

Nataša Srdoč, MBA
Suosnivačica i predsjednica
Adriatic institut za javnu politiku"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara