Osječani imaju novu metodu za obračun s komarcima

Osječani imaju novu metodu za obračun s komarcima

Screenshot: RTL

PROŠLE godine komarci su izludili Osječane. Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić ne namjerava dopustiti da se to ponovi i ove godine. U Osijeku je razvijen novi interaktivni sustav za borbu protiv komaraca, javlja RTL.

"Sustav se mijenja jer smo prošle godine izgubili bitku, a najavljujemo rat. U rat idemo s novim alatima, novim oružjem koje se zasniva na znanstvenoj podlozi", izjavio je Vrkić.

Za početak, potrebno je prognozirati točan broj komaraca. To će omogućiti ciljano uništavanje ličinki komaraca, a plan je kroz sedam godina smanjiti broj komaraca i uštedjeti novac za njihovo uništavanje.

"Prognostički model se dalje hrani podacima monitoringa. Dakle, to je opet onaj kontinuirani izlazak na teren i hranjenje podataka za taj prognostički model", kazao je prof.dr.sc. Enrih Merdić, Odjel za biologiju Sveučilišta u Osijeku.

Ove godine će se za to izdvojiti tri milijuna kuna, ali lokalne vlasti očekuju i pomoć od države s obzirom da se Osijek ne može sam boriti s najezdom komaraca koji stižu iz Kopačkoga rita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara