Osječki gradonačelnik: Ugovor sa Strabagom i Saubermacherom moguće je proglasiti ništavnim

Osječki gradonačelnik: Ugovor sa Strabagom i Saubermacherom moguće je proglasiti ništavnim

Screenshot: HTV

OSJEČKI gradonačelnik Ivica Vrkić izjavio je danas kako postoje brojne okolnosti koje upućuju na protuzakonitosti u sklapanju ugovora javne ustanove Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS) s austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher o izgradnji regionalnog odlagališta otpada, zbog čega bi cijeli proces mogao biti proglašen ništavnim.

Ako se utvrdi da je ugovor sklopljen štetnim i protuzakonitim radnjama, kojih, smatra, ne bi moglo biti bez domaćih pomagača, onda je to prilika da ga se proglasi ništavnim a gradove oslobodi od mogućeg plaćanja obaveza od 100 milijuna kuna zbog raskidanja toga ugovora, kazao je Vrkić na konferenciji za novinare.

"Nakon što su mediji objavili da je Strabag za poslove gradnje autocesta u Hrvatskoj dao mito od milijun eura, odlučio sam javno postaviti pitanje: Koliko je trebalo dati nekome u Osijeku da bi se došlo do sto milijuna kuna?", kazao je Vrkić.

Ustvrdio je kako se došlo do saznanja da je Strabag na sličan način funkcionirao u istočnoj Njemačkoj te da austrijsko državno odvjetništvo istražuje slične slučajeve davanja mita od strane Strabaga u pojedinim regijama gdje su obavljali poslove. Zapitao je kako nikome nije palo na pamet da provjeri s kime se sklapa posao, ako je očito da je to način funkcioniranja Strabaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo da je to model ponašanja tvrtke, koja je ozbiljno ušla u ovaj posao s namjerom da pokupi novac, koji nije zaslužila, odnosno da je ovdje ispletena međunarodna kriminalna mreža, a nadamo se da će to prepoznati i naši istražitelji", kazao je Vrkić.

Ocijenio je kako sve ovo ne bi moglo odraditi "da ovdje nije bilo domaćih pomagača, koji su odradili posao u korist onih, za koje se pretpostavlja da su tako radili i u drugim zemljama" te izrazio uvjerenje da će već podnesene kaznene prijave završiti tako da će netko završiti iza rešetaka, i da će se ugovor, zbog kriminalnih radnji, proglasiti ništavnim.

Dodao je kako su čelnici pet slavonskih gradova prošli tjedan uputili pismo premijeru Zoranu Milanoviću, te ga zamolili da se o tome razgovara, kako bi se "zaustavilo Strabag, koji ima i neke druge poslovne interese u Hrvatskoj, dok se ne riješi ovaj problem", a i da se, u slučaju gubitka sudskog spora, skupa s Vladom ostvari mogućnost za nagodbu.

Zagrebački Trgovački sud nedavno je donio rješenje temeljem kojeg je ZOIS izgubio prvostupanjski sudski spor protiv Strabaga i Saubermachera zbog raskida ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada, koja nikada nije ni započeta. Ako bi presuda postala pravomoćna, gradovi osnivači ZOIS-a - Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir, Županja i Osijek - platiti bi odštetu od oko 100 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara