Oslobođen voditelj ronjenja: Nema odgovornih za tragediju poljskih ronioca u Komiži

Foto: Shutterstock (Ilustracija)

ZORAN MILOSAVLJEVIĆ, voditelj ronilačkog centra Dodoro na Visu, oslobođen je optužbe za teško kazneno djelo protiv opće i sigurnosti i nesreću s ronilačkom bocom koja je u runu 2010. godine ubila dvoje poljskih ronioca, a još dvoje teško ozlijedila. 

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu u lipnju 2011. godine, i to temeljem nalaza boce koju je vještačio MUP-ov Centar Ivan Vučetić. Utvrđena je mehanička istrošenost navoja boce, odnosno, ventila pa je Državno odvjetništvo išlo u suđenje s tezom kako je Milosavljević znao za utvrđenu deformaciju.

Skrivena mana

No, vještak se naknadno prilagodio mišljenju i nalazu stručnjaka zagrebačkog Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju pa je zaključeno da se radilo o skrivenoj mani navoja boce i ventila za koju Milosavljević nije mogao znati.

Vještaci zagrebačkog fakulteta naveli su da je slabost vijčanog spoja mogla biti takva da kod montiranja ventil ne propada. Iz toga proizlazi da Milosavljević kod montaže nije mogao uočiti nepravilnost. Isključeno je da je do iskakanja ventila došlo zbog pregrijavanja boce na temperaturi iznad 100 stupnjeva Celzijusa ili, pak, zbog pada boce ili nepravilnog rukovanja, pošto su svjedoci, dvoje poljskih ronioca naveli da se s bocom pažljivo postupalo.

Tužilaštvo tražilo još jedno vještačenje, ali ga je sud odbio kao nevažno

Sud je tako zaključio da optuženi nije povrijedio propise o korištenju uredno atestirane boce napunjene do dozvoljenih 200 bara. Odbijen je zahtjev tužilaštva za još jednim tehničko-mehanoskopskim  vještačenjem kao nevažnim jer su vještaci usuglasili nalaze i mišljenja. Državno odvjetništvo uložit će žalbu na oslobađajuću presudu.

U nesreći na brodici privezanoj za Gat Kralja Petra Krešimira IV u Komiži poginuli su liječnica Beata Barbara Gniazdowsky te iskusni ronioc Przemyslav Bielawsky. Nakon što je ventil izletio, boca ih je pogodila u glavu. Pawelu Sumeru smrskala je potkoljenicu, dok je Dabsku Halzsku pogodila u šaku.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara