Osmišljena Strategija prometnog razvoja Hrvatske

Osmišljena Strategija prometnog razvoja Hrvatske

Foto: Hina

MINISTARSTVO pomorstva, prometa i infrastrukture danas završava projekt izrade Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske, koji je započeo 23. srpnja 2013. i koji će nakon procesa javnih konzultacija u rujnu biti upućen Vladi na usvajanje.

Nacrt buduće Strategije izrađen je na osnovi prethodno izrađenih sektorskih prometnih razvojnih strategija i zasniva se na definiciji postojećih prometnih uvjeta i određivanju budućih ciljeva koji će omogućiti učinkovit, integriran i održiv razvoj svih prometnih sektora u Hrvatskoj, cestovnog, željezničkog, morskog prometa i morskih luka, unutarnjih vodnih putova, zračno te gradsko-prigradskog prometa.

Na temelju prometnih podataka koji nedostaju, a koje će dati Prometni model, pristupit će se reviziji Strategije prometnog razvoja te će, s unesenim izmjenama, Strategija biti potpuni nacionalni strateški dokument prometnog sektora koji se temelji na kompletnim i točnim prometnim podacima, i koji je kao takav osnova prometnog planiranja i financijski opravdanih i racionalnih ulaganja u sve sektore prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrada nacrta Strategije prometnog razvoja Hrvatske započela je 3. srpnja 2013. godine temeljem prethodno izrađenih sektorskih prometnih razvojnih strategija i zasniva se na definiciji postojećih prometnih uvjeta i određivanju budućih ciljeva kako bi u konačnici imali temelj za razvoj učinkovitog, integriranog i održivog prometnog sustava.

Nova uloga Hrvatske i obveze koje nosi članstvo u EU definirane su i općim ciljem nove Strategije prometnog razvoja. Otvoreno tržište usluga, ulazak u Schengenski prostor, zahtjevi intermodalnosti i interoperabilnosti prometnih sustava zemalja članica samo su neki od novih zahtjeva i potreba za reformiranjem dosadašnje prometne politike, a koji se pred Hrvatsku postavljaju i u okviru njezina položaju na Osnovnoj prometnoj mreži (Mediteranski i Rajna - Dunav koridor), Sveobuhvatnoj mreži TEN-T-a, te njezinoj povezanosti s pan-europskim koridorima (željeznički i cestovni pravac Vb, Vc, i X. koridor).

Projekt "Potpora u pripremi Strategije prometnog razvitka RH - Strategija prometnog razvoja Republike Hrvatske" vrijednosti je 331.900,00 eura, a sufinancira se iz fondova EU kroz Operativni program Promet 2007.-2013.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara