Osmogodišnjak u dvostrukoj transplantaciji dobio nove ruke: Prvo sam se osjećao čudno, a onda dobro

Osmogodišnjak u dvostrukoj transplantaciji dobio nove ruke: Prvo sam se osjećao čudno, a onda dobro

Screenshot: YouTube

OSMOGODIŠNJI dječak u Americi postao je najmlađi primatelj dvostruke transplantacije ruku. Zion Harvey je u prvom komentaru nakon operacije rekao da se s novim rukama osjećao "čudno, a onda dobro".

Zahvat je obavljan ranije ovog mjeseca u Dječjoj bolnici Philadelphia, ali su doktori tek danas otkrili uspjeh operacije koja je trajala 11 sati.

Tim od 40 liječnika je iskoristio čelične ploče i vijke kako bi spojio stare i nove kosti. Kirurzi su pažljivo rekonstruirali veze između arterija, vena, mišića, tetiva i živaca.

"On se probudio sa smiješkom," rekao je liječnik L. Scott Levin koji rukovodi programom transplantacija. "Nije bilo niti jednog uzdaha, suze ili prigovora".

Levin svog pacijenta opisuje kao bistro i napredno dijete sa "zrelošću koja daleko nadmašuje njegovih osam godina".Dječak je zbog sepse s dvije godine ostao bez ruku i nogu, u četvrtoj godini života mu je transplantiran bubreg kojeg mu je darovala majka.

Zion je zahvaljujući protezama izrazito aktivan, piše AP, pa puno šeće, trči i skače. On je naučio kako pisati i jesti podlakticama ili igrati videoigre, a sada se nada da će moći bacati i loptu. 

U Americi je prošlih godina izvedeno nekoliko uspješnih dvostrukih transplantacija ruku, a liječnici u  Philadelphiji vjeruju da je Zion najmlađa osoba podvrgnuta operaciji koja zahtjeva doživotnu kontrolu i uzimanje lijekova.

Obitelj koja je donirala ruke za Ziona ostala je anonimna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara